Tatar z buraka w żelce z buraków i wiśni
Próbowaliście zapewne już tatara wołowego, być może rybnego, lecz czy próbowaliście tatara buraczanego? Z okazji Dnia Buraka Karol Studziński przygotował dla Was wyjątkowy przepis! Tatar z buraka w żelce z buraków i wiśni, wraz ze śledziem w wiśniowej zalewie oraz piklowanym burakiem i kozim serem.
Tatar z buraka
składniki:
Średniej wielkości buraki,
orzechy włoskie,
ocet balsamiczny,
miód,
sól
buraki średniej wielkości zawinąć osobno w folię aluminiową i piec w 180st około godziny i 45min. Po wystygnięciu obrać i pokroić drobno jak na tatara dodać posiekane orzechy włoskie doprawić miodem, octem balsamicznym i solą.
Żelka wiśniowa
składniki:
100g soku z wiśni,
100g soku z buraków,
3g agar-agar
Sok z buraka i wiśni zagotować z 3g agar-agar. Jedna część wylać cienko na matę silikonową i zostawić do wystygnięcia, drugą część po wystygnięciu zmiksować na żel.
Śledź w wiśniowej zalewie
składniki:
200ml wody,
150ml czerwonego octu winnego
10ml soku z buraków
200g wiśni mrożonych,
50g miodu,
czerwona cebulka,
liść laurowy,
ziele angielskie
Wszystkie składniki zagotować i odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej zalewy włożyć wymoczone filety śledziowe i zostawić na 3 dni.
Buraczki piklowane
składniki:
100ml wody,
50ml octu winnego czerwonego,
łyżka cukru,
łyżeczka soli,
liść laurowy,
ziele angielskie,
gorczyca
Wszystkie składniki zagotować i zalać wcześniej ugotowane i pokrojone w plasterki buraki.
Złożenie potrawy:
Tatara z buraków zwinąć w rolkę we wcześniej przygotowanej żelce z wiśni, pokroić na równe kawałki. Śledzia pokroić na taką wielkość jak tatar i ułożyć obok. Ułożyć kilka kropel wcześniej zmiksowanego żelu. Podawać z plastrami buraków, pokruszonym kozim serem i orzechami włoskimi.
Danie dość niezwykłe, prawda? Warto serwować je z równie niebanalnym trunkiem. Do naszych dań polecamy wina z polskiej winnicy Turnau! Możecie je zamawiać również z dostawą prosto do domu!