Tatar wołowy z piklami, oliwą lubczykowa i majonezem z palonego siana
Tatar jest bez dwóch zdań niezwykłym daniem! Wykorzystanie surowego mięsa sprawia, że możemy cieszyć się jego naturalnym smakiem. Pomimo iż w klasycznej wersji już smakuje
wyśmienicie, zawsze można zaszaleć z nietypowymi dodatkami! Tak też uczynił nasz Szef Mariusz Siwak, a efekt jego pracy jest powalający! Sprawdźcie sami śledząc jego przepis!
Składniki na 4 porcje:
polędwica wołowa 400 g
Grzyby marynowane
Szalotka 2 szt
ogórek konserwowy 2 szt
Majonez z palonego siana
Oliwa lubczykowa
Sposób wykonania:
1.Majonez z palonego siana
Siano palimy i mielimy w młynku od kawy. Do wysokiego pojemnika przekładamy 2 żółtka dodajemy olej, sól pieprz, sok z cytryny i popiół z siana i miksujemy blenderem.
Majonez przekładamy do dispensera.
2. Oliwa lubczykowa
Do termomiksa wkładamy świeży lubczyk dodajemy odrobinę świeżego szpinaku, wlewamy oliwę z pestek winogron i miksujemy 60 C ok 5 minut. Cedzimy przez gazę i mamy oliwę lubczykową.
3. Dodatki
Robimy pikle 3,2,1, klasyczna 3 miarki wody 2 miarki cukru 1 miarka octu tak przygotowaną zalewą zalewamy warzywa i trzymamy w słoiku.
4. Kremowe żółtko
Jajo gotujemy w piecu lub w cyrkulatorze 63 C 90 minut, następnie studzimy.
5. Mięso
Wołowinę siekamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą lubczykową, dodajemy posiekanego ogórka, grzyby i szalotkę. Wszystko razem mieszamy i układamy na talerzu. Dekorujemy majonezem, mikro kiełkami, majonezem i oliwą lubczykową oraz kremowym żółtkiem.