Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Śledzik w zalewie gruszkowo-octowej / Andrzej Jakomulski

Przygotowanie:

Przygotowanie marynaty: Pokrój warzywa i gruszkę: cebulę w piórka, marchewkę i pasternak w plastry, gruszkę w cząstki. Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj marchewkę i pasternak wraz z obraną ze skórki i pokrojoną na cząstki gruszką. Całość zalej bulionem warzywnym, dodaj czosnek, gorczycę i ziele angielskie. Na końcu dodaj ocet jabłkowy.

Z tuszki śledzia usuń kręgosłup i zawiń śliwkę w formie roladki. Całość zetnij wykałaczką, przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na oleju rzepakowym. Podsmażone roladki zalej marynatą i odstaw na 24 h.

 

Składniki:

  • 120 g śledzia bałtyckiego,
  • 5 g cebuli,
  • 2 g czosnku,
  • 2 g kawioru z łososia,
  • 3 g kopru,
  • sól i pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • zalewa gruszkowa (5 g marchewki, 5 g pasternaku, 5 g gruszki 20 ml octu jabłkowego, 3 g śliwki suszonej, gorczyca i miód).

 

Foto: Robert Gauer