Śledzik w zalewie gruszkowo-octowej / Andrzej Jakomulski
Przygotowanie:
Przygotowanie marynaty: Pokrój warzywa i gruszkę: cebulę w piórka, marchewkę i pasternak w plastry, gruszkę w cząstki. Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj marchewkę i pasternak wraz z obraną ze skórki i pokrojoną na cząstki gruszką. Całość zalej bulionem warzywnym, dodaj czosnek, gorczycę i ziele angielskie. Na końcu dodaj ocet jabłkowy.
Z tuszki śledzia usuń kręgosłup i zawiń śliwkę w formie roladki. Całość zetnij wykałaczką, przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na oleju rzepakowym. Podsmażone roladki zalej marynatą i odstaw na 24 h.
Składniki:
- 120 g śledzia bałtyckiego,
- 5 g cebuli,
- 2 g czosnku,
- 2 g kawioru z łososia,
- 3 g kopru,
- sól i pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- zalewa gruszkowa (5 g marchewki, 5 g pasternaku, 5 g gruszki 20 ml octu jabłkowego, 3 g śliwki suszonej, gorczyca i miód).
Foto: Robert Gauer