Sernik z orzechowym biszkoptem
30 lipca przypada wyjątkowy dzień dla każdego smakosza! Dzień Sernika! Z tej okazji nasz cukiernik Dariusz Kontak przygotował przepis na ten cudowny wypiek, abyście mogli przygotować go sami nie tylko od święta.
Biszkopt orzechowy na spód sernika
Składniki:
- 120 g białka
- 60 g cukru
- 100 g mączki migdałowej
- 50 g cukru pudru
- 30 g kakao
- 10 g mąki
- 15 g masła
Przygotowanie:
Białko z cukrem należy ubić na sztywno. Mączkę, puder oraz kakao należy wymieszać i dodać do ubitego białka. Następnie dodać masło i wymieszać. Opiekać w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
Sernik
1 kg dobrego twarogu regionalnego lub mieszanego 0.5 kg Ricotta i 0.5 kg twaróg
8 jajek
300 gr cukru
80 gr budyniu śmietankowego
500 gr śmietany kremówki 36%
Przygotowanie:
Twaróg ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy budyń i śmietanę. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony biszkopt, odpiekamy w temperaturze 120 st.C, czas pieczenia 90 minut.
Do wyjątkowych deserów polecamy wyjątkowe wina z Winnicy Turnau, wino lodowe oraz szlachetny zbiór, które wzbogacą słodki smak.