Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Ptysie z kremem

Słodkie i pyszne ptysie to wypieki uwielbiane przez wszystkich! To także idealny deser na zbliżający się Dzień Kobiet! Mistrz cukiernictwa Dariusz Kontak podzielił się swoim sprawdzonym
przepisem na ptysie z kruszonką, abyście mogli samodzielnie wykonać je w domu!

Składniki na krem:

– Krem chantilly
– 400 gr śmietana 36%
– 170 gr czekolada biała
– 4 gr żelatyny namoczonej w odrobinie zimnej wody

Przygotowanie:
Zagotować śmietanę, dodać czekoladę i żelatynę dobrze zblendować. Masę odstawić na 12 h zafoliowane folią strech do schłodzenia.

Ciasto parzone na ptysie – składniki:

– 375 gr mleko
– 225 gr masło
– 12 gr cukier kryształ
– 6 gr sól
– 225 gr mąka pszenna
– 375 gr jaja

Mleko, masło, cukier, sól zagotować, dodać mąkę i zaparzać ok. 3-4 min. Przełożyć do kociołka i ucierać dodając pojedynczo jaja do uzyskania jednolitej masy. Szprycować ciasto na papier okrągłą tylką i przykryć zamrożonymi krążkami ciasta kruchego

Ciasto kruche na ptysie
150 gr masło
180 gr cukier puder
150 gr mąka pszenna typ 500

Połączyć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować między dwoma papierami. Zamrozić i wycinać kółka o średnicy trochę większej
niż ptyś. Nakładać na wyszprycowane ptysie. Odpiekać w temperaturze 135 st. C, ok. 40 min. Wystudzony krem chantilly ubić na wolnych obrotach mikserem, przełożyć do worka
cukierniczego z karbowaną końcówką i napełnić przekrojone ptysie. Do środka można dodać domowej konfitury np. z malin.

Smacznego!