Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Przepis na tatar z troci fiordowej Andrzeja Jakomulskiego

Jesteś miłośnikiem troci fiordowej? Jeśli tak, przepis autorstwa Andrzeja Jakomulskiego na tatar z tej pysznej ryby na pewno przypadnie Ci do gustu.

Tatar z troci fiordowej

Składniki:

  • troć fiordowa 80g
  • avocado 40g
  • mango 30g
  • grzyby shimeji 5g
  • sezam 1g
  • ikra z wędzonego śledzia 10g
  • limonka 1 szt.
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • imbir
  • ocet jabłkowy 50ml

Troć fiordową kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie dodajemy pokrojone mango, posiekaną kolendrę i prażony sezam. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Grzyby shimeji marynujemy w przygotowanej zalewie z octu jabłkowego, liścia laurowego, ziela angielskiego, świeżego imbiru, doprawiamy solą i cukrem.

Avocado miksujemy z kolendrą, czosnkiem, sokiem z limonki, solą, pieprzem i szczyptą cukru na gładkie purée.

Tatara z troci fiordowej układamy na talerzu, dodając marynowane grzyby shimeji i guacamole z avocado. Na środek tatara układamy ikrę z wędzonego śledzia. Całość skrapiamy olejem pietruszkowym. Dekorujemy w dowolny sposób.

Smacznego!