Przepis na sernik Dariusza Kontaka
Dzień Sernika już tu jest! Jeżeli nie wiecie jakie słodkości przygotować na weekend najlepsze będą te wypiekane samodzielnie w domu. Dzisiaj naszym bohaterem nie jest już Jan III Sobieski, ale Szef Dariusz Kontak, który przygotował przepis na pyszny, puszysty sernik!
Składniki:
Spód do sernika:
150 gram ciastek Petitki
75 gram masła
Rozpuścić masło w rondelku, w międzyczasie ciastka pokruszyć blenderem, dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć ciastkami okrągły rant o średnicy 24 cm.
Piec 5 minut w temperaturze 169 stopni Celsjusza.
Masa serowa:
500 gram serka kremowego do sushi Piątnica
500 gram mascarpone z Piątnicy
8 sztuk jajek
200 gram cukru
80 gram budyniu śmietankowego
300 gram śmietany 30%
Składniki umieścić w dużej misce. Wszystko razem wymieszać blenderem do momentu aż składniki nie połączą się ze sobą/ do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie napowietrzać masy.
Masę wylać na podpieczony wcześniej spód i piec w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 90 minut.
Po wystudzeniu sernika udekorować ciasto najlepiej owocami sezonowymi.