Produkty regionalne w kuchni Mariusza Siwaka
Warto znać własny region i jego skarby! Szefowie Kuchni dobrze wiedzą gdzie w sąsiedztwie szukać najlepszych produktów. To nie tylko wsparcie dla lokalnych producentów i hodowców. To również gwarancja świeżości i najlepszego smaku!
Dziś weźmiemy pod lupę produkty regionalne, których używa Mariusz Siwak! Jak przyszło na Szefa zachodniego wybrzeża, on również stawia na ryby, między innymi lokalne pstrąg, jesiotr oraz Sieja miedwieńska.
Słynne w regionie Miody Jana Olszewskiego również znalazły się na kulinarnej liście Szefa Siwaka.
W sery zaś zaopatruje się u firm takich jak Daleko od miasta, Sery Plicha lub Kozia zagroda. Rzemieślniczy ser o głowę bije alternatywy dostępne w supermarketach.
Dania naszego Szefa są podawane w towarzystwie win z baniewickiej Winnicy Turnau. Warto pamiętać, że polskie wina coraz częściej są doceniane na kulinarnej scenie.
W obecnych czasach ciężko o dobre jakościowo mięso. Schab ze świni złotnickiej jest przykładem wysokiej klasy wieprzowiny.
Tak jak Szef Jakomulski, Szef Siwak korzysta w swojej kuchni z ogórków kołobrzeskich wpisanych na listę produktów regionalnych.
Wspierajmy lokalnych przedsiębiorców, kupujmy produkty z naszego regionu!