Policzki z dzika
Danie Mariusza Siwaka to kwintesencja jesiennego lasu! Znajdziecie w nim dziczyznę, grzyby, aromatyczne wino… o czym mowa? O policzkach z dzika z kaszą gryczaną i zasmażanymi burakami! Smak dziczyzny idealnie podkręci lekko dymny, lecz zarazem owocowy Cabernet z Winnicy Turnau.
Składniki:
– Poliki z dzika 1 kg
– Warzywa korzenne 1 kg
– Wino czerwone półwytrawne 200 ml
– Koncentrat pomidorowy 50 g
– Kasza gryczana 200 g
– Buraki 1 kg
– Cebula 2 szt
– Masło 100 g
– Sol, pieprz,
– Tymianek, rozmaryn świeży
– Grzyby 100 g
Sposób wykonania:
Policzki myjemy suszymy, obtaczamy w mące i obsmażamy, dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy i wszystko razem smażymy jak się wszystko dobrze zarumieni podlewamy winem jak połowa odparuję zalewamy wodą, aby wszystko się przykryło doprawiamy solą, pieprzem, jałowce, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i liść laurowy i wszystko razem gotujemy do miękkości ok. 3 godzin. Buraki pieczemy z ziołami, solą, pieprzem zawinięte z folię aluminiową 200 C ok. 50 minut. Jak przestygną obieramy i kroimy jak frytki. Kaszę gotujemy i studzimy. Jak poliki będą miękkie wyciągamy z garnka a wywar miksujemy i doprawiamy i gotujemy, aby zgęstniał. Cebulę podsmażamy dodajemy buraki podgrzewamy dodajemy masło i oprószamy mąka doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy cebule i czosnek jak się zeszkli dodajemy grzyby podsmażamy i dodajemy kaszę wszystko razem mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu układamy kaszę, buraki oraz poliki polewamy sosem z polików, dekorujemy świeżymi mikro ziołami i warzywami.