Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Polędwica z ziemniakami hasselback oraz puree marchewkowo-imbirowym

Podczas ostatniego kuchennego spotkania szef kuchni Karol Studziński przygotował polędwice z ziemniakami hasselback oraz puree marchewkowo-imbirowy. Wyjątkowo pyszne i syte danie, które za pomocą poniższego przepisu możecie wykonać samodzielnie.

Serdecznie dziękujemy za składniki: Rylowscy Zaopatrzenie Gastronomii oraz Chefs Culinar Polska!

Składniki:
– polędwica,
– włoszczyzna,
– czosnek,
– liść laurowy,
– ziele angielskie,
– czerwone, wytrawne wino
– anyż
– pomidory
– świeży tymianek
– ziemniaki grenaille lub dryling
– masło klarowane
– cebula
– marchew
– imbir
– miód
– cytryna
– pieprz i sól

Polędwica

Polędwicę czyścimy, zostawiamy w temperaturze pokojowej. Ścinki z polędwicy obsmażamy mocno w rondlu, dodajemy włoszczyznę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i mocno rumienimy. Podlewamy czerwonym wytrawnym winem, odparowujemy alkohol dodajemy wodę, anyż i pomidora. Redukujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przecedzamy i dodajemy świeży tymianek. Przed podaniem tymianek wyciągamy.

Ziemniaki hasselback.

Małe ziemniaki grenaille lub drylingi nacinamy w cieniutkie talarki, nie przecinając do końca. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, polewamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki ułożone na płasko obok siebie wkładamy pod przykryciem do piekarnika 150st. Po 30 min ziemniaki obracamy i pieczemy pod przykryciem kolejne 30 min. Po kolejnych 30 min znów obracamy, podnosimy temp do 180 st. i pieczemy bez przykrycia do zrumienienia około 20min. Za każdym razem, gdy obracamy ziemniaki smarujemy je klarowanym masłem.

Purée marchewkowo-imbirowe.

Zeszklić cebulę, czosnek na maśle. Dodać pokrojoną drobno marchew i starty imbir. Całość zalać śmietanką i gotować do miękkości. Zblendować na gładkie purée, doprawić miodem, solą i sokiem z cytryny.

Przygotowaną polędwicę obsmażyć na patelni z każdej strony, pod koniec smażenia skarmelizowac zimnym masłem z ziołami. Wstawić do piekarnika 120st i piec do uzyskania w środku mięsa temp. 53st , kilkukrotnie obracając. Po wyjęciu z pieca mięso odpocząć. Podawać z ziemniakami pieczonymi, purée z marchwi, sosem i ewentualnie gotowany kalafior.

Tak przygotowane polędwiczki to iście królewskie danie! Dlatego wymaga dopełnienia smaku wyjątkowym winem. Szef Kuchni poleca wytrawne wina z polskiej Winnicy Turnau!