Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Marynowany Łosoś Jurajski w nalewce porzeczkowej z sałatką z kopru włoskiego

Marynowany Łosoś Jurajski w nalewce porzeczkowej z sałatką z kopru włoskiego autorstwa Andrzeja Jakomulskiego.

Do tego dania szef kuchni poleca wino Hibernal z Winnicy Turnau.

Składniki

  • Łosoś Jurajski 100g
  • koper włoski 50g
  • miód 2 łyżki
  • musztarda dijon 1 łyżka
  • nalewka z czerwonej porzeczki 50 ml
  • cytryna 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • koper 1 pęczek
  • cukier 2 gramy
  • sól morska, pieprz
  • olej rzepakowy 100 ml
  • 2 jajka
  • szczypiorek 2 pęczki

 

Przygotowanie:

Fileta z Łososia Jurajskiego, marynujemy w nalewce z czerwonej porzeczki dodając sól, pieprz i cukier. Obkładamy gałązkami kopru, plasterkami czosnku i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Całość owijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 48 godzin tak aby łosoś się zamarynował.

Sałatka z kopru włoskiego: koper włoski kroimy w cienkie plasterki na krajalnicy lub szatkownicy. W miseczce sporządzamy dresing z musztardy francuskiej, miodu, soku z cytryny i oleju rzepakowego. Polewamy koper włoski przygotowanym dresingiem i odstawiamy na ok. 20 min.

Majonez szczypiorkowy:  Do oleju rzepakowego dodajemy posiekany szczypior, a następnie miksujemy całość w Thermomixie lub w blenderze ręcznym podgrzewając całość do 37 stopni Celsiusza. Następnie olej przecedzamy przez sito. Sporządzamy majonez na bazie żółtek, soku z cytryny, soli i oleju szczypiorkowego.

Łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu na sałatce z kopru włoskiego i robimy krople  sosu na talerzu.

 

 

Przepis znajdziecie także na stronie Łososia Jurajskiego

www.lososjurajski.pl