Łosoś z batatem, kukurydzą i kalafiorem romanesco
Pyszny, lekki i zdrowy – łosoś! Dlaczego pojawił się podczas ostatniego gotowania z lokalnych składników? Bowiem w naszym regionie, w Janowie funkcjonuje
niepowtarzalna hodowla jedynego w swoim rodzaju Łososia Jurajskiego! Szef kuchni Adam Krzymkowski przygotował go w towarzystwie
Składniki:
– Filet z łososia
– Batat
– Mini kolby kukurydzy
– Kalafior romanesco
– Masło
– sproszkowany kmin
– kurkuma
– bulion
– sól i pieprz do smaku
– Oliwa koperkowa od Mariusza Siwaka
Bataty upiec w skórce, następnie obrać, zmiksować z dodatkiem masła na gładkie purée, dodać sól, pieprz i kmin sproszkowany.
Kolby kukurydzy ugotować Al dente w bulionie z kurkumą. Z kalafiora romanesco powycinać różyczki i podpuścić na maśle.
Filet smażymy jednostronnie (od strony skóry) pod przykryciem. Serwujemy na purée obkładamy ciepłymi warzywami można
do dekoracji użyć kiełków i micro liści do tego kilka kropel oliwy od Mariusza i gotowe!
Dziękujemy sponsorom, dzięki którym mogliśmy stworzyć niepowtarzalne dania wykorzystując lokalne produkty: