Łap co świeże!
Przełom maja i czerwca to sezon bogaty w wiele warzyw i owoców. Nikomu nie trzeba powtarzać, że warto sięgać po produkty sezonowe, ze względu na smak, zdrowie i oczywiście cenę.
Co więc warto kupować?
Bób – bogaty w białko, często spożywany jako przekąska lub dodatek do obiadu.
Botwinka – idealna do przygotowania chłodnika w cieplejsze dni.
Kalafior – ceniony w kuchniach za jego uniwersalność. Można go podawać w niemal każdej formie.
Rabarbar – nietypowy smak najczęściej kojarzymy w cieście oraz kompocie. Rabarbar jest cennym źródłem kwasu foliowego, potasu oraz witamin A, C i E.
Truskawki – Polska jest przodującym producentem truskawek. Owoc ten jest bardzo niskokaloryczny dlatego też powinny po niego sięgać osoby dbające o linię.
Czereśnie – nie tylko szpaki doceniają ich smak! Czereśnie smakują na surowo oraz we wszelkiego rodzaju przetworach.
Porzeczki – czarne, czerwone, czy też należący do tej samej rodziny agrest, wszystkie odmiany są bogate w witaminę C oraz PP.
Jeżeli chcemy cieszyć się smakiem tych warzyw i owoców cały rok, warto rozważyć przygotowanie przetworów lub ich zamrożenie.