Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Tatar z pstrąga ze szparagami

Tatar z pstrąga ze szparagami mało solnymi i emulsją szparagowo-jabłkową w wydaniu Adama Krzymkowskiego.
Składniki:
  • Pstrąg wędzony z Zielenicy
  • Szparagi pęczek (nie za grube)
  • Szparagi białe pęczek (na sok)
  • Jabłka (na sok)
  • Łyżeczka musztardy
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • Sól i pieprz
  • Creme Fraiche

 

Przygotowanie:

Zielone szparagi oczyścić i odciąć zwłóknienie przy końcach (nie obierać) zalać solanką jak do ogórków (po około 48 h w ciepłym miejscu są najlepsze). Z jabłek i białych szparagów wycisnąć sok, dodać musztardę i olej rozmieszać na aksamitną emulsję. Pstrąga posiekać, dodać Creme Fraiche i doprawić do smaku solą i pieprzem wedle uznania.

 

Sposób podania:

Układamy na talerzu doprawionego i posiekanego pstrąga, dodajemy pokrojone szparagi, delikatnie zalewamy naszą emulsją z jabłek i białych szparagów. Do dekoracji można użyć kwiatów niezapominajek i szczawiku rożkowatego, by dodać troszkę kwaśnego smaku na przełamanie.