Kurki – złoto naszych lasów
Są to jedne z najbardziej cenionych przez polaków grzyby. Ku uciesze grzybiarzy, wraz z rozpoczęciem lata zaczyna się na nie sezon. Pieprznik jadalny charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Warto wykorzystywać go w kuchni również ze względu na ich niską kaloryczność i zawartość witaminy D.
Na co należy uważać?
Chcąc zamrozić nasze leśne łupy, należy wcześniej poddać je obróbce termicznej, aby nie były gorzkie w smaku. Również zbyt długie smażenie może nadać im gorzki posmak. Najlepiej podduszać je na maśle i nie przesadzać z przyprawami.
Co warto wiedzieć?
Pieprznik bardzo lubi produkty nabiałowe takie jak śmietana i sery. Bardzo szybkimi sposobem na kurki jest zupa krem zabielona kremówką, dodanie ich do makaronu wraz ze śmietanowym sosem, jako dodatek do zapiekanek, omletu lub farszu.
Jeżeli chcemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok oprócz mrożenia pozostaje nam suszenie lub przygotowanie przetworów. Najprostszą metodą jest obgotowanie ich i zalanie octową zalewą z ulubionymi przyprawami.
A Wy? Jak lubicie przygotowywać kurki?