Kolacja degustacyjna z wine pairingiem w Restauracji Sublima
Niedawno odbyła się kolacja degustacyjna z wine pairingiem w Restauracji Sublima. Tematem przewodnim była jesień, czyli pora roku pełna inspiracji kulinarnych. Paleta barw, którą niedługo zobaczymy w parkach i lasach odpowiada temu, co można spotkać w tym okresie w kuchni. Jesienne bogactwo smaków zagościło także na talerzach Gości podczas kolacji degustacyjnej.
Jako przystawkę zaproponowaliśmy troć z rokitnikiem, kawą, burakiem, kasztanem, truflą i majonezem orzechowym (danie autorstwa Jacka Krakowiaka), a także muflona z konopią, grzybami, czekoladą, szpinakiem i jeżynami (przygotowanie Arkadiusza Korzenia). Towarzyszyło im wino Chardonnay i Pinot Noir z Winnicy Turnau.
Następnie podany został krem z rukwi z czarną rzodkwią, babą ziemniaczaną, lejkowcem dętym i rakiem rzecznym, zrobiony przez Jacka Krakowiaka. Daniem głównym był łosoś z halibutem w towarzystwie szpinaku, smardzy, ciasta francuskiego oraz fingerlime autorstwa Andrzeja Jakomulskiego. Do tego podane zostało Zeni Vignealte Lugana Veneto. Jako intermezzo został zaproponowany Gościom Jagermeister. Kolejnym daniem głównym była polędwica cielęca w towarzystwie ziemniaka, tonki, smardzy, cebuli oraz porto. Przygotował je Mariusz Siwak. Trunkiem przy tym daniu było Vina Zorzal Graciano Navarra.
Po przystawkach, zupie i daniach głównych przyszła pora na desery. W jednym z nich znajdowała się malina, brusznica, yuzu i matcha, a odpowiedzialny za tę kompozycję był Dariusz Kontak. Słodkości towarzyszyła nalewka ze śliwki węgierki. Drugim z deserów były praliny z rokitnikiem, dereniem, lawendą oraz orzechem laskowym, stworzone przez Przemysława Górala.
Oprócz znakomitych dań, kolacja została urozmaicona muzyką. Goście mieli przyjemność wysłuchać koncertu Limboskiego, który wprowadził wszystkich w jesienny nastrój.
Dziękujemy za udział w kolacji! Nie możemy doczekać się kolejnych wydarzeń pełnych smaku i cudownej atmosfery!