Filet z pstrąga złotego z zielenicy z purée z kalafiora
W ramach ostatniego wspólnego gotowania Szefów powstał wyjątkowy przepis na pstrąga, nie byle jakiego, bo z Zielenicy! Koniecznie sprawdźcie stronę producenta, bo warto
być świadomym, jak wyjątkowe produkty znajdziemy w naszym regionie! Dzięki naszym przyjaciołom z Zielenicy możemy zaprezentować przepis Mariusza Siwaka na
filet z pstrąga złotego z zielenicy z purée z kalafiora.
Składniki:
– 4 filet z pstrąga
– 1 kalafior
– Mleko 200 ml
– Masło 100 g
– Kefir skyr 100 ml
– Oliwa koperkowa
– Sól
– Pieprz
– Kalafior romanesco
Kalafior czyścimy, dzielimy na małe różyczki i wkładamy do garnka z mlekiem oraz masłem. Całość gotujemy do miękkości z solą. Po ugotowaniu cedzimy i miksujemy.
Dodajemy jeszcze odrobinę masła i doprawiamy solą z białym pieprzem.
Część kalafiora gotujemy osobno w wodzie z solą al dente, cedzimy i podsmażamy na maśle. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i świeżymi ziołami. Ta część posłuży za dekorację całości.
Fileta z pstrąga smażymy na maśle, na koniec smażenia dodajemy zioła, czosnek i doprawiamy solą. Kefir skyr podgrzewamy w rondlu, doprawiamy solą i białym pieprzem. Całość podajemy Dekorujemy mikro ziołami i oliwą koperkową.