Fartuch – atrybut kucharza
Ubiór kucharza nie jest kwestią mody, a komfortu pracy i bezpieczeństwa! Przepisy BHP podkreślają, że strój w kuchni w miarę możliwości powinien:
– chronić przed poparzeniami,
– nie ingerować w przygotowywaną żywność,
– być odpowiednio dobrany do panujących warunków w kuchni (wilgotności, temperatury),
– być wygodny, nie krępować ruchów,
Z czego się składa tego typu strój? Najczęściej spotkamy kucharzy ubranych w bluzy kucharskie, fartuchy wiązane na szyi, ewentualnie zapaski. Warto wspomnieć również o nakryciach głowy, o których wcześniej wspominaliśmy na blogu oraz o specjalistycznym obuwiu z antypoślizgową podeszwą.
Jeżeli chcemy, aby ubiór naszego personelu był spójny z lokalem, wybierzmy odpowiadający kolorem materiał i skorzystajmy z usługi wyszywania logotypu bądź nazwy lokalu.