Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Etykieta podczas przyjęć

Organizacja przyjęcia może okazać się nie lada wyzwaniem. Istnieje kilka podstawowych zasad etykiety kulinarnej, których należy przestrzegać, aby sprostać zadaniu.

Zawsze bierz pod uwagę aktualny sezon, aby wybrać motyw przewodni dekoracji stołu i opracować sezonowe menu pełne lokalnych produktów. Warto planować z wyprzedzeniem. W zależności od tego, ilu gości będziesz mieć, powinieneś rozważyć zatrudnienie szefa kuchni, abyś mógł cieszyć się przyjęciem i gośćmi. Jeśli jest to mała kolacja i będziesz w stanie zarówno gotować dla swoich gości, jak i zapewnić im swoje towarzystwo, nie zapomnij wcześniej się przygotować! Stwórz listę zakupów z wyprzedzeniem, żeby zapobiec stresowi.

Jeśli zastanawiasz się nad dekoracjami stołu w jadalni, pamiętaj o klasycznym błędzie popełnianym przez wiele osób. Często wybierane wysokie dekoracje mogą zakłócać przebieg rozmowy, ponieważ goście nie będą dobrze widzieć siebie nawzajem. Wybierz niskie dekoracje, takie jak niewielka kompozycja kwiatowa czy kilka krótkich świec. Biały obrus jest uważany za najbardziej formalny, ale neutralne kolory mogą być równie eleganckie. Materiał należy rozłożyć tak, aby wisiał równomiernie z każdej strony. Średni spadek powinien wynosić od 30 do 45 cm.

Zwykle podczas oficjalnej kolacji jest od 5 do 7 dań:

  1. Przystawka
  2. Zupa
  3. Ryba
  4. Pieczeń
  5. Sałatka
  6. Deser

Jeśli to za dużo, zawsze możesz wybrać między rybą, a pieczenią.

Jeśli jesteś gościem, pamiętaj o tych kilku zasadach:

Godziny przybycia: Nie przychodź wcześniej. Możesz spóźnić się maksymalnie 15 minut.

Prezenty: Jeśli jesteś zaproszony na obiad, powinieneś przynieść prezent dla gospodyni lub gospodarza. Dobrym pomysłem są kwiaty, butelka wina czy wcześniej ustalony deser.

I pamiętaj. Koniecznie wyłącz telefon na czas wieczoru!