Czy ryba taka zdrowa?
Kiedyś uważane za niezbędnik zdrowej diety, teraz omijane z daleka – od czego zależy zła sława niektórych ryb?
W ostatnich czasach coraz większą wagę przykładamy do ekologii. Zewsząd atakowani jesteśmy informacjami o zaśmiecanych oceanach, morzach i niebezpieczeństwach kryjących się w jego wodach. Bezpośrednio z nimi wiązane są ich mieszkańcy, ryby z bardzo zanieczyszczonych akwenów, w rzeczy samej, zamiast wspomagać nasze zdrowie mogą mu zaszkodzić!
Ryby oczywiście niezmiennie mają wiele dobrych składników takich jak witaminy A, B czy też kwasy Omega-3. Większość z nich jest bardzo nisko kalorycznych, dzięki czemu sprawdzą się w dietach redukcyjnych.
Aby nie zagłębiać się w wartości odżywcze konkretnych gatunków, myśląc o ich zakupie powinniśmy głównie sprawdzać źródło ich pochodzenia. Pewna hodowla będzie gwarancją zdrowej ryby.
Pomimo atrakcyjnej ceny nie warto wrzucać do koszyka ryb np. z Chin. Wiele badań wskazuje na dużą zawartość w nich toksyn oraz mikroplastiku. Kupując od lokalnych firm nie tylko wspieramy przedsiębiorców z regionu, ale również możemy liczyć na ich świeżość.
Możemy zwrócić też uwagę na certyfikaty posiadane przez hodowle. Jednym z najbardziej renomowanych jest ACS przyznawany odpowiedzialnym hodowlom.
Szefowie Zachodniego Pomorza wprowadzili tę zasadę w życie i korzystają z dóbr lokalnych dostawców, dzięki czemu potrawy przez nich przygotowane są zawsze pyszne i bezpieczne do spożycia.