Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Diety wykluczające w świecie gastronomii

Alergie i nietolerancje pokarmowe zmywają sen z powiek właścicieli gastronomii. Z jednej strony umieszczenie potraw wykluczających niektóre alergeny i produkty mogą przyciągać klientów. Jednak ich przygotowanie i magazynowanie składników nie należą do prostych zadań.

Zdarza się, że traktują wytyczne do przechowywania takich produktów jako przykry obowiązek nie bacząc na bezpieczeństwo klientów.

Warto jednak pamiętać, że nawet mała ilość alergenu w posiłku może skończyć się tragicznie. Znane są przypadki kar więzienia narzucone na nieuczciwych przedsiębiorców, którzy zatajali faktyczny skład potraw, co przyczyniło się nawet do śmierci osoby nieświadomie spożywali alergen.

 

Pamiętajmy, że goście odwiedzający nasze lokale obdarzają nas zaufaniem, którego pod żadnym pozorem nie możemy nadużywać. Dlatego jeżeli wiemy, że dopilnowanie wszystkich procedur może nas przerastać, lepiej zrezygnować z wymienianie takowych potraw w naszym menu.