Wszystko, co musisz wiedzieć o kolacjach degustacyjnych
Jako Szefowie Zachodniego Wybrzeża, często organizujemy lub uczestniczymy w kolacjach degustacyjnych. Każde takie wydarzenie to prawdziwe święto dla szefa kuchni i całego zespołu. Dla Gości jest to wyjątkowe doświadczenie kulinarne, które noszą w pamięci jeszcze przez długi czas. Kolacje degustacyjne to nie jedynie zestaw pysznych dań, ale również celebracja czasu spędzonego na delektowaniu się potrawami przygotowanymi z największą starannością. Menu degustacyjne komponowane jest przez szefa kuchni i jego zespół w taki sposób, by stworzyć harmonię smaków i zachwycić Gości ich różnorodnością. Menu degustacyjne najczęściej składa się z kilku lub kilkunastu dań. Dopasowywane jest zazwyczaj do tematu wieczoru – może być związane z porą roku, świętem
Jesień w Sublimie
Szef Kuchni Restauracji Sublima Andrzej Jakomulski proponuje jesienne menu. Sprawdźmy, jak ono wygląda i zaczerpmy inspiracji! Pierwszym z wyjątkowych dań jest comber z muflona z sałatką z dzikich ziół, majonezem orzechowym, jeżynami, olejem pietruszkowym i marynowaną kurką. To połączenie wyrazistego smaku mięsa muflona, delikatnej sałatki z dzikich ziół oraz majonezu orzechowego, który nadaje całości niezwykły charakter. Dodatkowo jeżyny dodają nuty słodyczy, olej pietruszkowy nadaje świeżości, a marynowana kurka wzbogaca smakową paletę dania. Kolejną propozycją jest krem dyniowy z mlekiem kokosowym, oliwą dyniową i chipsami z topinamburu. To danie zapewnia idealne połączenie kremowej dyni z lekko słodkim mlekiem kokosowym. Oliwa dyniowa nadaje subtelny smak, a chipsy
Włoski symbol – makaron
W tym tygodniu świętujemy Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji przybliżymy nieco historię tego wyjątkowego składnika tak wielu dań. Makaron wytwarzany jest na bazie mąki, wody i niekiedy jaj. Powstałe ciasto, które ugniata się z dużą siłą, następnie podlega formowaniu – można wybrać metodę tłoczenia pod ciśnieniem, krajania lub wyciskania. Najbardziej popularnym kształtem makaronu są wstążki, rurki, nitki i świderki. Makaron zazwyczaj gotuje się od kilku do kilkunastu minut, a najbardziej pożądanym efektem jest al dente – makaron musi być sprężysty i stawiać delikatny opór przy gryzieniu. Chociaż makaron z pewnością kojarzy się z kuchnią włoską, najstarsze ślady tego produktu znaleziono w Chinach. Makaron trafił do
Jak zostać szefem kuchni?
Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, który przypada na 20 października, przybliżamy szczegóły kariery wirtuozów smaku! Szef kuchni to stanowisko, na którym trzeba wykazywać się nie tylko niezwykłym talentem kulinarnym, ale również doskonałą organizacją i odpowiedzialnością. Do zadań szefa należy zarządzanie personelem, układanie menu w restauracji, organizacja zaopatrzenia oraz współpraca z innymi. Kwalifikacje zawodowe, jakimi powinien wyróżniać się kandydat na to stanowisko, to ukończenie szkoły branżowej lub technikum gastronomicznego. Jednak nie jest to niezbędne – wielu znakomitych szefów kuchni ukończyło rozmaite kursy, które dały im przydatne w pracy narzędzia i umiejętności. Ważne jest również zaangażowanie – aktywne uczestnictwo w konkursach, organizacja kolacji degustacyjnych czy praca