Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Z okazji Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni, który przypada na 20 października, przybliżamy szczegóły kariery wirtuozów smaku! Szef kuchni to stanowisko, na którym trzeba wykazywać się nie tylko niezwykłym talentem kulinarnym, ale również doskonałą organizacją i odpowiedzialnością. Do zadań szefa należy zarządzanie personelem, układanie menu w restauracji, organizacja zaopatrzenia oraz współpraca z innymi. Kwalifikacje zawodowe, jakimi powinien wyróżniać się kandydat na to stanowisko, to ukończenie szkoły branżowej lub technikum gastronomicznego. Jednak nie jest to niezbędne – wielu znakomitych szefów kuchni ukończyło rozmaite kursy, które dały im przydatne w pracy narzędzia i umiejętności. Ważne jest również zaangażowanie – aktywne uczestnictwo w konkursach, organizacja kolacji degustacyjnych czy praca

W samym sercu pełnego pasji świata kulinariów znajdują się ponadprzeciętnie utalentowani szefowie kuchni. To oni zamieniają potrawy w małe dzieła sztuki i wyznaczają nowe kierunki w gastronomii. Którzy szefowie są najlepsi na świecie? Joël Robuchon – pochodzący z Francji niekwestionowany autorytet w świecie kuchni. Był rekordzistą, jeśli chodzi o zdobywanie gwiazdek Michelin. W swojej karierze udało mu się zgromadzić ich aż 32. Miał swoje restauracje między innymi w Nowym Jorku, Hongkongu czy Londynie. Po jego śmierci lokale te dalej utrzymują się na wysokim poziomie. Alain Ducasse – aktualny rekordzista. Dorobił się 21 gwiazdek, a w szczytowym momencie kariery prowadził… ponad 30 restauracji! W 1999 roku

Niedawno odbyła się kolacja degustacyjna z wine pairingiem w Restauracji Sublima. Tematem przewodnim była jesień, czyli pora roku pełna inspiracji kulinarnych. Paleta barw, którą niedługo zobaczymy w parkach i lasach odpowiada temu, co można spotkać w tym okresie w kuchni. Jesienne bogactwo smaków zagościło także na talerzach Gości podczas kolacji degustacyjnej. Jako przystawkę zaproponowaliśmy troć z rokitnikiem, kawą, burakiem, kasztanem, truflą i majonezem orzechowym (danie autorstwa Jacka Krakowiaka), a także muflona z konopią, grzybami, czekoladą, szpinakiem i jeżynami (przygotowanie Arkadiusza Korzenia). Towarzyszyło im wino Chardonnay i Pinot Noir z Winnicy Turnau. Następnie podany został krem z rukwi z czarną rzodkwią, babą ziemniaczaną, lejkowcem dętym i

Zastanawiałeś się kiedyś, jak powstają nowe przepisy kulinarne? Każde danie ma swój początek w kreatywności kucharzy, ale żeby stało się popularnym i powszechnie akceptowanym przepisem, musi przejść długi proces. Proces tworzenia nowego przepisu to niezwykła podróż, w której łączą się tradycja, inspiracja, kreatywność, nowatorstwo i odwaga. Po pierwsze – inspiracja. Wszystko zaczyna się właśnie od niej. Kucharze najwyższej klasy inspirują się zarówno sezonowymi składnikami, jak i własnymi podróżami do egzotycznych zakątków. Często inspiracją mogą być także osobiste wspomnienia z dzieciństwa lub tradycyjne dania miejsca, z którego pochodzi kucharz. Po drugie – eksperymenty. Zainspirowany i zmotywowany kucharz wkracza w fazę badań nad swoim pomysłem. W tym procesie