Co słychać u Karola Studzińskiego?
Odwiedziliśmy Karola Studzińskiego w Bistro KA la FIOR w Wolinie. Karol przywitał nas przystawką w formie doskonale przyrządzonych przegrzebek. W kolejnych setach degustowaliśmy selekcję sałat z kurkami, parmezanem i orzeszkami pinii, a także doskonałym tagliatelle z krewetkami w wersji na ostro. Odwiedziliśmy także kuchnię Karola i już wiemy jaki jest sekret sukcesu restauracji Karola. Do każdego dania wykonanego na świetnie dobranych produktach Karol po cichu dokłada odrobinę swojego serca. Wszystko okraszone zostało doświadczeniem, wiedzą i ciągłą potrzebą samodoskonalenia. Dodatkowym atutem jest dbałość Karola o to, by na stole pojawiało się jak najwięcej produktów regionalnych. Aby tego dokonać trzeba być pasjonatem. To nie tylko świadome
Relacja z Festiwalu Kwiatów Jadalnych z Mariuszem Siwakiem
W ten weekend w Ogrody Hortulus Spectabilis odbył się IV Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych, gdzie byliśmy obecni. Tegoroczna edycja ściągnęła ponad 9 tysięcy gości z kraju i zagranicy, którzy w trakcie zwiedzania ogrodów degustowali potrawy z kwiatów jadalnych. Odbyły się także warsztaty, prelekcje oraz pokazy. Szef kuchni Mariusz Siwak przygotował na festiwalu: kwiatowe sałatki, tajską zupę z liliowcami oraz risotto z aksamitką i pysznogłówką. W czasie trwania festiwalu odbył się również konkurs kulinarny Cały Ogród na Talerzu, któremu przewodniczył Mariusz. Ocenie podlegały przystawki, dania główne oraz desery przyrządzone z użyciem kwiatów jadalnych. Zobaczcie sami jak było. Poniżej krótka fotorelacja.
Mariusz Siwak gościem IV Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych
To już IV edycja tego wyjątkowego wydarzenia. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych ponownie odbędzie się w Dobrzycy w dniach 13-14 lipca 2019 r. W tym roku hasłem przewodnim festiwalu jest: Kwiaty w smaku lila - róż. Wszyscy goście, którzy odwiedzą piękne Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, będą mogli zobaczyć i poznać tajniki kwiatów jadalnych - ich właściwości oraz zastosowania. Tym wszystkim organizatorzy będą starali się przekonać odwiedzających, że kwiaty nie tylko pięknie prezentują się w donicach, ale także na talerzu :). Pokazy kulinarne, w których udział weźmie także jeden z naszych Szefów - Mariusz Siwak, zostaną połączone z degustacją kwiatowych potraw. Każdy kto rozsmakuje się w kwiatowej
Sety 4-tej kolacji degustacyjnej w Winnicy Turnau
Kolacja degustacyjna w Winnicy Turnau już za nami, a my chcemy pochwalić się tym co robimy najlepiej :-) Oto nasze menu, które zaserwowaliśmy gościom podczas kolacji. Amouse Bouche Marynowany Łosoś Jurajski / Liście Winogron Adam Krzymkowski Wino Turnau: Seyval Blanc 2017 Przystawka Twaróg Pilcha / Pomidory / Jabłko / Tymianek / Por Adam Krzymkowski Wino Turnau: Hibernal 2017 Gęś / Trójniak woliński leśny / Malina / Seler / Chleb / Sosna Karol Studziński Wino Turnau: Rose 2017 Zupa Maślanka / Malina / Rabarbar / Mięta / Truskawka Andrzej Jakomulski Danie Rybne Turbot bałtycki / Sałata masłowa / Piklowany koper włoski / Pasternak z wanilią / Kawior wędzony Andrzej Jakomulski Wino Turnau: Riesling 2018 Danie mięsne Cięlęcina mleczna / Grzyby / Kalafior / Słód Mariusz