Sezonowo w listopadzie
Ze świeżymi owocami i warzywami zazwyczaj kojarzy nam się wiosna, jednak jesień również skrywa wiele doskonałych sezonowych produktów. Warto sięgać po nie, nie tylko ze względu na niską cenę i dostępność, ale również wartości odżywcze, których potrzebujemy w okresie osłabionej odporności. Dynia - w zależności od gatunku, różnią się smakiem i wielkością. Na ogół to bardzo wszechstronne warzywo, z którego można przygotować zupy, przetwory, ciasta, czy też placki. Sprawdza się w daniach na słodko, jak i wytrawnych. Jest dość niskokaloryczna, a dodatkowo bogata m.in. w cynk. Swój renesans przeżywają patisony, które wiele osób chętnie kisi w słoikach. Rzepa - niesłusznie niedoceniana posiada wiele cennych minerałów
Gęsina na św. Marcina!
Gęsina na św. Marcina! Ten szlachetny drób powinniśmy spożywać nie tylko od święta! Lecz, czy tylko gęsinę tradycyjnie spożywamy 11 listopada? Innym nieodłącznym elementem są naturalnie - Rogale Świętomarcińskie! Tradycyjnie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego i nadziewane białym makiem. W Estonii również obchodzony jest Dzień św. Marcina, obok gęsiny istotną rolę odgrywa tam jagnięcina! W Niemczech wypieka się z ciasta, na kształt chałki, charakterystyczne figurki - Weckmann z fajką w dłoni. Jako towarzyszkę gęsiny i nie tylko polecamy Świętomarcińskie wino od winnicy Turnau! Celebruje się nim zakończenie zbiorów i przedstawia zarazem przedsmak przyszłorocznych win. W obecnym czasie niestety nie możemy celebrować w restauracjach, dlatego Szefowie dzielą się swoimi przepisami,