Weekend w KA la FIORZE
W ostatnim wpisie wspominaliśmy o sytuacji, w jakiej znalazł się lokal Karola Studzińskiego. Aby ratować restaurację, szef Studziński postanowił zorganizować weekend ze streetfoodem. Cała ekipa restauracji włożyła niezwykle dużo pracy, aby przekształcić taras restauracji w
Wsparcie dla KA la FIORA!
Obowiązujące obostrzenia spowodowały, że wiele osób stanęło przed ciężką sytuacją. Wyjątkowo trudne chwile przeżywa również lokal jednego z członków Szefów Zachodniego Wybrzeża - Karola Studzińskiego. Jego restauracja KA la FIOR mieści się w Wolinie, serwowane tam dania są połączeniem nowoczesności i tradycji. Niestety długotrwałe zamknięcie, spowodowało, że szef Studziński rozważał zamknięcie. Nie pozwolili na to mieszkańcy Wolina i miłośnicy kuchni KA la FIORA. Zasugerowali zbiórkę na rzecz utrzymania biznesu, jednak skromność Szefa nie pozwoliła na taki gest. Sam pomimo ciężkiej sytuacji wspiera akcje charytatywne i stwierdził, że nie może przyjąć takiej pomocy. Aby wesprzeć działalność restauracji KA la FIOR, można zasmakować w jego kuchni! W
Różnorodność pizzy
Pizza, pizza… to danie cieszy się nieustającą popularnością. Na czym polega jej fenomen? Z okazji Dnia Pizzy przyjrzymy się bliżej temu zagadnieniu. Podstawę tego dania stanowi pieczony placek drożdżowego ciasta inaczej nazywany Focaccia. Traktowana jako rodzaj pieczywa, już w starożytnym była przyprawiana serem i ziołami, co stanowiło pierwowzór współczesnej pizzy. Jak zapewne większość z Was wie, pizza pochodzi z Włoch. Z którego zaś regionu? Ciężko jednoznacznie wskazać, jednak odpowiedź może wskazywać powstanie pierwszych lokali nazwanych pizzeriami w XVIII wieku w Neapolu. Pizza występuje w wielu rodzajach, można je podzielić zarówno ze względu na sposób przygotowania, jak i pochodzenie. Możemy wyróżnić między innymi: „Verace” Pizza neapolitańska Pizza na bardzo
Żywienie w każdym wieku!
Człowiek na każdym etapie swojego życia, przechodzi przez ogrom zmian. Dlatego też pamiętajmy, że inne ilości i składniki odżywcze są potrzebna w zależności od wieku, chorób czy nawet płci. Wraz z wiekiem uczymy się też nowych smaków i szlifujemy swoje indywidualne gusta. W świecie gastronomii widać, że konkretne grupy wiekowe preferują jedne miejsca, a drugie omijają z daleka. Czy właśnie jedzenie jest kwestią decydującą o wyborze lokalu? Na popularność restauracji wpływ ma wiele czynników, w tym również serwowane tam potrawy. Warto jednak mieć na uwadze, że nie tylko to decyduje o wyborze. Młodzież - lokale przyciągające młodzież, duży nacisk kładzie się na wygląd wnętrza i potraw.