Piknik z Rieslingiem w Winnicy Turnau
W ramach akcji „Maj miesiącem Rieslinga” w Winnicy Turnau w Baniewicach organizowane jest wyjątkowe kulinarne wydarzenie! 15 maja odbędzie się zwiedzanie winnicy oraz winiarni które zwieńczy lunch przygotowany przez szefów kuchni Andrzeja Jakomulskiego oraz Mariusza Siwaka! Oprócz doskonałego jedzenia nie zabraknie oczywiście też wyśmienitego wina wyselekcjonowanego przez Sommeliera Maurycego Michalaka. Z pewnością podzielimy się z Wami relacją i opowiemy co zaserwowali nasi szefowie! Rezerwacja biletów możliwa jest pod linkiem: bit.ly/PiknikZRieslingiem
Festiwal Wina powraca do Szczecina!
Festiwal Wina powraca do Szczecina! Pierwsza edycja tego wydarzenia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i przyciągnęła spektakularną liczbę uczestników — w czasie trwania festiwalu odwiedziło go przeszło pięć tysięcy osób. Historia wina sięga prawie tak daleko jak historia ludzkości. Najstarsze zapisy babilońskie i egipskie zawierają teksty dotyczące wina i sposobu jego wytwarzania. Było stałym elementem różnych spotkań — pito je zarówno na przyjęciach, jak i na co dzień. Już w drugiej połowie miesiąca, a konkretnie w dniach 20-22 maja na dużym dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie będzie miała miejsce druga edycja Festiwalu Wina Pomorza Zachodniego. Od piątku do niedzieli mieszkańcy miasta będą mieć
Czego nie wiesz o tatarze?
Tatar jest jednym z must-have sekcji przystawkowej każdej restauracji. Zapewne pierwsze skojarzenie z pochodzeniem tej potrawy kieruje nas w stronę tatarów. Potrawa miała powstać poprzez zwyczaj przewożenia przez nich surowej koniny pod siodłami swoich wierzchowców w celu jej "rozbicia". Jednak często badacze historii obalają tę tezę, gdyż tak przechowywane po wielogodzinnej jeździe nie nadawałoby się do spożycia. Prawdopodobnie mięso służyło do ochrony zwierzęcia przed otarciami od siodła. Jako że tatarzy byli utożsamiani z ludźmi dzikimi i nie cieszyli się swego czasu dobrą opinią, mało prawdopodobnym byłoby wpłynięcie przez nich na gusta europejskiej szlachty. Do Polski sposób podawania i przyprawiania siekanego, surowego mięsa prawdopodobnie
Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Któż nie wyczekuje Wielkanocy z niecierpliwością? W ten wyjątkowy czas chcielibyśmy życzyć wszystkim naszym Przyjaciołom samych dobrych chwil spędzonych w gronie najbliższych, a także najcudowniejszych wspomnień z nimi związanych. By dopisywało Wam nieustające zdrowie, pomyślność, a także pogoda ducha. Niech wspólnym rodzinnym spotkaniom towarzyszą pyszne potrawy, a długie rozmowy upływają Wam we wspaniałej atmosferze. Szefowie Zachodniego Wybrzeża