Pierwsze dania naszych szefów
Choć gotowanie z dziećmi dla wielu dorosłych brzmi jak wyzwanie, podczas którego należy pilnować nie tylko przygotowywanych potraw, ale i najmłodszych, by nie zrobiły sobie krzywdy (bo to, że zrobią mały bałagan, jest raczej pewne ;) ). Wspólne chwile z pociechami spędzone na gotowaniu są jednak bardzo przyjemną i pożyteczną formą spędzania czasu. Aktywność dzieci w kuchni ma niezwykle duży wpływ na ich upodobania i późniejsze nawyki żywieniowe. To dlatego właśnie już od najmłodszych lat należy rozbudzać u nich zainteresowania kulinarne. Jeśli jeszcze zastanawiacie się, czy warto, zobaczcie, jak swoje pierwsze kroki w kuchni wspominają Szefowie Zachodniego Wybrzeża! Dariusz Kontak zapytany o pierwszą samodzielnie przygotowaną potrawę
Relacja z pikniku w Winnicy Turnau
Cóż to było za wydarzenie - piękna pogoda, urokliwe otoczenie Winnicy Turnau i oczywiście wyborne smaki szparagów w połączeniu z orzeźwiającym winem! Właśnie pod takim znakiem minęła szefom Siwakowi i Jakomulskiemu zeszła niedziela. Podczas wspólnego posiłku na stołach królowały (oczywiście) szparagi. Na przystawce pojawiły się w kwaszonej wersji wraz z gravlaksem w burakach. Następnie podano bardzo wiosenną zupę krem z młodego szczawiu z jajkiem i oliwą szczypiorkową. Następnie na talerzach znów zagościły szparagi w towarzystwie grillowanej polędwicy wołowej oraz ziemniaka z ogniska. Zwieńczeniem uczty był deser z białej czekolady, rabarbaru oraz truskawek. Zachęcamy do obejrzenia relacji zdjęciowej z wydarzenia!
Szparagowe menu w kuchni Sublimy
Maj rozpieszcza nas przyjemną pogodą, ale również bogactwem sezonowych owoców i warzyw. W tym miesiącu można postawić na szczaw, zielony groszek i szczególnie uwielbiane w świecie gastronomii szparagi. Ich zdecydowany smak, jak i liczne wartości odżywcze sprawiają, że ro warzywo niezmiennie cieszy się ogromną popularnością w naszej części świata. Kulinarne walory rośliny postanowił wykorzystać szef kuchni Andrzej Jakomulski wprowadzając do Restauracji Sublima sezonową kartę na maj. Co w niej znajdziemy? Przystawkę - w postaci szparagów z jajkiem poche, sosem holenderskim oraz szynką parmeńską. Danie główne - na które serwowany jest grillowany tomahawk wieprzowy w towarzystwie szparagów, ziemniaka z ogniska i sosu pieczarkowego. Deser - zaskakujące połączenie zielonego
Piknik z Rieslingiem w Winnicy Turnau
W ramach akcji „Maj miesiącem Rieslinga” w Winnicy Turnau w Baniewicach organizowane jest wyjątkowe kulinarne wydarzenie! 15 maja odbędzie się zwiedzanie winnicy oraz winiarni które zwieńczy lunch przygotowany przez szefów kuchni Andrzeja Jakomulskiego oraz Mariusza Siwaka! Oprócz doskonałego jedzenia nie zabraknie oczywiście też wyśmienitego wina wyselekcjonowanego przez Sommeliera Maurycego Michalaka. Z pewnością podzielimy się z Wami relacją i opowiemy co zaserwowali nasi szefowie! Rezerwacja biletów możliwa jest pod linkiem: bit.ly/PiknikZRieslingiem