Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
a

Aktualności

Właśnie rozpoczyna się Wielki Post. Z tej okazji przypominamy, jak niegdyś wyglądała kuchnia polska w tym okresie. Kuchnia w czasie postu niegdyś miała w Polsce duże znaczenie. Post był zarówno jakościowy, jak i ilościowy – ograniczało się konkretne potrawy, ale również wielkość porcji. Obowiązywała zasada mówiąca o tym, że jedynie raz w ciągu dnia można najeść się do syta. Zakazem było objęte spożywanie produktów odzwierzęcych, w tym masła, mleka, sera i jaj. Chleb, zamiast z masłem, jedzono z oliwą. Sosy do różnego rodzaju potraw polecano zagęszczać nie jajkami, a mąką. Oprócz tego należało ograniczyć cukier w każdej postaci, nie jedzono więc żadnych słodkości aż do

Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Nazywany był kiedyś zapustami, mięsopustem, ostatkami, karnawałem. Nazwa karnawał pochodzi od włoskiego słowa carnevale, które wzięło się z połączenia dwóch łacińskich słów carne i vale, oznaczających pożegnanie mięsa. Skąd się wzięły pączki? Tradycja jedzenia tego deseru pochodzi sprzed wieków, dosłownie! Istnieją zapisy, które wskazują, że jedzono pączki już w XVI wieku! Pierwotnie nazywano je pampuchami (nazwa ta zachowała się do dziś na Górnym Śląsku). Dawniej pączki robiło się nieco inaczej niż dziś. Powstawały one z ciasta chlebowego nadziewanego boczkiem lub słoniną. Nie były miękkie jak te współczesne, ale twarde jak kamień. Zwyczaj spożywania słodkich pączków

Znajomość zasad nakrycia stołu to przydatna umiejętność, zarówno w sytuacji, w której organizujemy przyjęcie, jak i wówczas, gdy sami jesteśmy gośćmi. Przedstawiamy mały przewodnik: SZKŁO Przygotowanie zaczyna się od szklanki z wodą, którą umieszcza się nad nożem stołowym każdego gościa. Pozostałe szklanki są następnie układane wokół tego naczynia. Kieliszek do szampana może znajdować się między szklanką wody a kieliszkami do wina. Jak rozróżnić kieliszki do wina? Kieliszek do czerwonego wina ma szerszą kulę i można go trzymać w dłoni. Natomiast kieliszek do wina białego to ten z dłuższą nóżką i cylindryczną kulą. Należy go trzymać wyłącznie za nóżkę. Kieliszek do sherry jest mniejszy od pozostałych, powinien znajdować się po

Organizacja przyjęcia może okazać się nie lada wyzwaniem. Istnieje kilka podstawowych zasad etykiety kulinarnej, których należy przestrzegać, aby sprostać zadaniu. Zawsze bierz pod uwagę aktualny sezon, aby wybrać motyw przewodni dekoracji stołu i opracować sezonowe menu pełne lokalnych produktów. Warto planować z wyprzedzeniem. W zależności od tego, ilu gości będziesz mieć, powinieneś rozważyć zatrudnienie szefa kuchni, abyś mógł cieszyć się przyjęciem i gośćmi. Jeśli jest to mała kolacja i będziesz w stanie zarówno gotować dla swoich gości, jak i zapewnić im swoje towarzystwo, nie zapomnij wcześniej się przygotować! Stwórz listę zakupów z wyprzedzeniem, żeby zapobiec stresowi. Jeśli zastanawiasz się nad dekoracjami stołu w jadalni, pamiętaj