Samo zdrowie, czyli o polskich letnich owocach
Większość z nas nie mogła doczekać się tego momentu. Cały rok czekaliśmy na sezon letni, by w końcu cieszyć się świeżymi darami, czyli polskimi owocami. Niektórzy, Ci bardziej zapobiegliwi, zawczasu zaopatrzyli się w przetwory lub zdecydowali się zamrozić część owoców zebranych poprzednim latem. Nic jednak nie smakuje tak dobrze, jak świeże, soczyste i dojrzałe truskawki, jagody i maliny. Chociaż dobrze zdajemy sobie sprawę z ich największego waloru, czyli smaku, mało osób zastanawia się nad właściwościami zdrowotnymi tych pysznych owoców. Lato wychodzi nam naprzeciw i proponuje samo zdrowie zamknięte w niewielkich skarbach natury. Właściwie większość owoców to witaminowe bomby, zawierające w sobie nieskończoność minerałów i
Nietypowe restauracje
Gastroturystyka staje się coraz popularniejsza. Jest to sposób na podróżowanie, podczas którego skupiamy się na przeżyciach smakowych i doświadczeniach kulinarnych. Podążaj szlakiem najlepszych, najczęściej odwiedzanych lub… najbardziej nietypowych miejsc na świecie! Sieć Dans le Noir to restauracje, w których posiłek spożywa się w ciemności. Pierwszym takim lokalem była restauracja w Zurychu, która rozpoczęła działalność w 1999 roku. Dziś sieć rozrosła się do tego stopnia, że zjeść w Dans le Noir możemy w prawie każdym większym mieście Europy, Azji i Ameryki Południowej. Zasady przebywania w którymś z jej lokali są restrykcyjne – należy od razu oddać obsłudze telefony komórkowe, a także pozostałe sprzęty, które mogą
Sery w kuchni
Większość z nas nie wyobraża sobie kuchni bez sera. Każdy ma ulubiony rodzaj tego nabiału, który króluje w kuchni europejskiej już od wieków. Gatunków sera na świecie jest… ponad 4000! Jednak kilka z nich warto poznać lepiej. Ser żółty to rodzaj sera twardego. Otrzymywany jest przez obróbkę podpuszczkowego skrzepu mleka. Można podzielić ser żółty na pełnotłusty, tłusty i półtłusty. Posiada wysoką wartość energetyczną, a także jest bogatym źródłem składników mineralnych. Najczęściej wykorzystuje się go do przyrządzania kanapek, sałatek, tostów, zapiekanek czy pizzy. Mozzarella to biały, niedojrzewający ser miękki. Tradycyjnie wytwarzany z mleka bawołów, dziś robiony jest z mleka krowiego. Swoją błyszczącą powierzchnię i elastyczność zawdzięcza
Śladami przypraw
Przyprawy znane są od starożytności. Już dwa tysiące lat przed naszą erą w Azji i na Bliskim Wschodzie handlowano niektórymi z nich. Najpopularniejsze były wówczas pieprz i zioła. Archeologiczne dowody wskazują na to, że czosnku używano jako przyprawy w Mezopotamii i Rzymie. Zioła stosowane były również w medycynie. Szlaki handlowe obejmowały Chiny, Indie, Bliski Wchód i Afrykę. Powodzeniem najbardziej cieszyły się przyprawy korzenne pochodzące z krajów azjatyckich. Za czasów Ptolemeuszów to Aleksandria była największym centrum handlującym przyprawami indyjskimi. W czasach średniowiecza przyprawy były niezwykle drogim produktem. Region w okolicach Wenecji stał się w swoim czasie bardzo bogaty, ponieważ posiadał monopol na handel przyprawami z Bliskiego