Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Chłodne zupy z całego świata

Lato w pełni! To idealny czas na wypróbowanie czegoś nowego – najlepiej dania, które nas schłodzi, a przy tym będzie orzeźwiające i aromatyczne.

Letnie zupy, czyli chłodniki, zazwyczaj przygotowuje się niezwykle łatwo. Najbardziej popularnym chłodnikiem w Polsce jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi botwinka. Ważnym elementem jest również jogurt lub kefir, które zapewniają kremową konsystencję. Nieodłącznym elementem chłodnika litewskiego jest jajko!

W Hiszpanii odpowiednikiem chłodnika jest gazpacho, czyli tradycyjna zupa na zimno. Przygotowywana jest ze blendowanych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i czosnku. Świetnie komponuje się z chrupiącym chlebem. Orzeźwienie zapewnione jest przez pikantny smak i aromatyczne przyprawy.

Na Bałkanach popularny jest za to tarator, czyli chłodnik, którego podstawą są tarte ogórki, czosnek, koperek i jogurt. Poza solą i pieprzem niczego więcej nie potrzeba – zupa ta przypomina nieco grecki cos tzatziki. Tarator może być podawany w formie zupy, ale również jako napój.

Nietypową odmianą zimnej zupy jest… zupa migdałowa! Przygotowuje się ją poprzez zblendowanie na gładką masę obranych migdałów, dodanie mleka, masła oraz cynamonu. Najczęściej podawana jest z ugotowanym ryżem oraz w towarzystwie dodatków takich jak żurawina czy morele.

Słodkie zupy mogą powstać również z owoców. Chociaż w większości regionów Polski zupy owocowe nie są popularne, taka wariacja może stanowić doskonały sposób na orzeźwienie. Do zrobienia zupy owocowej nadadzą się wszystkie miękkie owoce, zwłaszcza truskawki, maliny czy czereśnie i wiśnie. Należy pozbyć się z nich szypułek lub pestek, zalać jogurtem, dodać miodu oraz soku z cytryny i zmiksować.

Smacznego!