Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

VIII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis

Już po raz ósmy, w dniach 15 – 16 lipca 2023 roku, tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Miało tam miejsce wyjątkowe wydarzenie zrzeszające nie tylko fanów zdrowego odżywiania, ale także miłośników ogrodów i ogrodnictwa. Tematem tegorocznego festiwalu były: „Kwiaty jadalne w barwie słońca i w smaku pomarańczy”, a na festiwalowych talerzach królowały: liliowce, aksamitki, begonie, pysznogłówki, nasturcje, słoneczniki, kwiaty dyni i cukinii.

Jak co roku, powstał nowy ogród w stylu nowoczesnym, w którym królują kolory słońca i pomarańczy. Nie brakuje tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Barwy słońca i pomarańczy uzupełnione zostały fioletem, który jest dla nich kontrastem. Oryginalnie prezentują się w nim nowoczesne rzeźby, a centralnym punktem ogrodu są trzy okręgi. Dwa z nich obsadzone kwiatami, trzeci wypełniony wodą. Całość jest niezwykle energetyczną ogrodową przestrzenią po brzegi wypełnioną kwiatami.

Sercem festiwalu była Kwiatowa Kuchnia, którą dowodził znakomity szef kuchni Mariusz Siwak. Przygotowywał dania degustacyjne dla odwiedzających Festiwal w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Wśród nich znalazła się wyśmienita zupa z liliowca, tartaletki z kwiatami jadalnymi w odsłonie słodkiej i słonej oraz pyszne sałatki z kwiatów i warzyw. Szef kuchni przygotował również orzeźwiający napój na bazie mleka migdałowego z kwiatami lawendy, a także idealny na upały chłodnik z kwiatami pysznogłówki.


Nowością była kuchnia wegetariańska i wegańska, która w znakomity sposób połączyła kwiaty jadalne i produkty marki Hempeat, polskiego producenta mięsa konopnego. Szefowie kuchni Piotr Kortus i Marcin Trzciński przygotowali wyśmienite burgery z kiszonym liliowcem, a także leczo z cukinią, warzywami z warzywników Ogrodów Hortulus i konopnymi klopsikami z dodatkiem ryżu z kwiatami dziewanny i curry. Niezwykle smakował również makaron chow mein z pulled porkiem, kwiatami aksamitka i liliowcem, posypany kwaśnym kwiatem begonii. Mięso konopne jest alternatywą dla produktów z soi i szturmem podbija kolejne restauracje za sprawą swojego niezwykłego smaku!

Weganie i wegetarianie mogli znaleźć coś dla siebie również w kuchni prowadzonej przez SOT Food Service, gdzie gotował szef Andrzej Jakomulski. Menu idealnie wpisało się w upalną pogodę podczas festiwalu. Niezwykle orzeźwiał chłodnik ogórkowo-miętowy z orzechami włoskimi, arbuzem, kwiatami i ziołami z Ogrodów Hortulus, a także napój z mleka ryżowego aromatyzowany z płatkami dzikiej róży, lawendą i porzeczką. Idealną przekąską była tortilla z sałatą i różnego rodzaju twarożkami. Na stoisku można było skosztować różnych rodzajów serów polskich producentów.

Po raz kolejny gościliśmy również kuchnię bistro Styl i Smak z Pleszewa. Nie zabrakło u nich pysznych kwiatów cukinii i patisonów w tempurze, serwowanych z konfiturą dyniową. Szef Krystian Klak serwował także soczystą pierś z kurczaka z ryżem warzywno-kwiatowym z begonią i aksamitką. Podawano także pyszny deser festiwalowy z dodatkiem kwiatów fuksji. Kwiaty jadalne serwował również Bar Piwonia. Można było zjeść tam aromatyczny bigos z kwiatami czy pajdę ze smalcem i kiszonymi liliowcami. Dla spragnionych serwowano kwiatową lemoniadę, która okazała się hitem Festiwalu.

Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z kuchni kosmetycznej i warsztatów florystycznych. O doznania estetyczne zadbała prof. UPP. Dr hab. Agnieszka Krzymińska Bródka, międzynarodowy sędzia florystyki. Podczas pokazów prezentowała jak stworzyć kompozycje przy użyciu barw kontrastowych. Poprowadziła również warsztaty florystyczne oraz otwarty konkurs florystyczny, a tematem były kompozycje w barwie słońca i w smaku pomarańczy. Dodatkową atrakcją były wycieczki po ogrodach festiwalowych z poprzednich edycji, o których niezwykle interesująco opowiadała Pani Prof. Krzymińska Bródka. Swoje pokazy na scenie miał również mistrz carvingu z Carving Art. Paweł Sztanderski, który prezentował jak przygotować jadalne misy i dekoracje letniego stołu przy użyciu małego nożyka i dostępnych warzyw jak kalarepa, marchewka, które wcześniej zebrał w warzywnikach.

Ponownie odbyły się również pokazy kuchni kosmetycznej, które prowadziła Katarzyna Majewska — Kuchnia Kosmetyczna Makutu. Przez cały dzień powstawał destylat z kwiatów nagietka, które zebrane zostały w Ogrodach Hortulus Spectabilis. Wytworzony destylat wykorzystywany był podczas pokazów na scenie, gdzie prezentowane było jak przygotować łagodzącą wodę kwiatową po opalaniu czy balsam do pielęgnacji ust. Patrycja Koronka z Lawendowy Zawrót Głowy ponadto pokazała, jak w domowych warunkach wykonać peeling do ciała.

Ekspert, autorka książek o kwiatach jadalnych, blogerka dr Małgorzata Kalemba-Drożdż zaserwowała porządną dawkę wiedzy. Podczas prelekcji można było dowiedzieć się o jadalnych kwiatach z krainy zachodzącego i wschodzącego słońca, a także w jaki sposób rozpoznać kwiaty trujące i jak unikać ich w kuchni. Pani Gosia przez oba dni festiwalu na swoim stoisku udzielała odpowiedzi na wszelkie pytania dotyczące kwiatów jadalnych.

O edukację w zakresie ogrodnictwa, uprawy kwiatów jadalnych i ziół zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. To właśnie w większości z tych nasion powstały ponad 3 ha warzywniki w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Przy stoisku firmy W. Legutko odbyły się warsztaty dla najmłodszych, gdzie uczono dzieci jak posadzić i pielęgnować sadzonki bazylii czy nagietka. Swoje stoisko miała również Szkółka Roślin Ozdobnych Hortulus, gdzie można było kupić jadalne kwiaty. Na stoisku było naprawdę kolorowo, a ogrodnicy udzielali porad z zakresu uprawy kwiatów jadalnych i nie tylko.

Na uczestników festiwalu przez cały dzień czekały kwiatowe atrakcje i animacje. Jak co roku, niewątpliwą atrakcją była możliwość nieodpłatnego wykonania wianka ze ściętych kwiatów w szkółce i Ogrodach Hortulus pod czujnym okiem ekspertów. Wraz z animatorami, można było również przygotować obrazy ze świeżych i suszonych kwiatów. Ponadto na najmłodszych czekały gigantyczne puzzle z kwiatami jadalnymi i mega domino na placu kwiatożerców.

Na stoiskach u wystawców można było uzupełnić swoją spiżarnię. Wśródch nich znalezły się między innymi stoiska gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Skarby Agatki (octy, przetwory), Wino Eko czy Browar Edi – tworzący produkty o kwiatowych smakach. Wśród firm kosmetycznych pojawiały się między innymi: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja czy E-Harmonia.

Podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, można było odpocząć na świeżym powietrzu w świetnej atmosferze. Impreza skupiła rodziny z dziećmi i turystów przebywających nad polskim morzem.