Chłodne zupy z całego świata
Lato w pełni! To idealny czas na wypróbowanie czegoś nowego – najlepiej dania, które nas schłodzi, a przy tym będzie orzeźwiające i aromatyczne. Letnie zupy, czyli chłodniki, zazwyczaj przygotowuje się niezwykle łatwo. Najbardziej popularnym chłodnikiem w Polsce jest chłodnik litewski, którego bazę stanowi botwinka. Ważnym elementem jest również jogurt lub kefir, które zapewniają kremową konsystencję. Nieodłącznym elementem chłodnika litewskiego jest jajko! W Hiszpanii odpowiednikiem chłodnika jest gazpacho, czyli tradycyjna zupa na zimno. Przygotowywana jest ze blendowanych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i czosnku. Świetnie komponuje się z chrupiącym chlebem. Orzeźwienie zapewnione jest przez pikantny smak i aromatyczne przyprawy. Na Bałkanach popularny jest za to tarator, czyli chłodnik,
Nowa karta w restauracji Sublima
Nowa karta w restauracji Sublima! Jakie smaki czekają na gości? Przyszedł czas na letnie szaleństwo. Lekkie, ale sycące dania, ciekawe połączenia i sezonowe składniki to podstawa nowego menu Sublimy. Dla fanów ryb przygotowano śledzia w połączeniu z sosem chrzanowym, oliwką koperkową, ziołami oraz… Ikrą z wędzonego śledzia! Ten ostatni element jest bardzo ceniony w kuchni japońskiej, a jego smak porównywany jest do jajeczek jesiotra. A może zupa rybna? Towarzyszy jej salsa cytrusowa z selerem naciowym oraz popcorn z kaszy gryczanej. Oprócz tego w karcie znajduje się pstrąg łososiowy, który podawany jest z przepysznym i delikatnym purée z kalafiora, solirodem, peperoncini i sosem maślanym z ikrą. Turbot bałtycki natomiast
Bogata historia chleba
Towarzyszy nam od najmłodszych lat, wiele osób spożywa go codziennie i uważa za jedną z podstaw swojej diety. Chrupiący, o pięknym zapachu i niepowtarzalnym smaku… Poznaj bogatą historię chleba! Ludzkość zaczęła wypiekać chleb już kilka tysięcy lat temu. Pieczywo wówczas miało formę płaskich placków, tworzonych z rozmaitych ziaren i wody. Wraz z rozwojem cywilizacji, ludzie zaczęli poszukiwać spulchniaczy, by sprawić, że chleb będzie puszysty i miękki. Początkowo używano do tego naturalnego zakwasu, który dzięki bakteriom mlekowym powodowały rozkład kwasu fitynowego, zwiększając wchłanialność minerałów. Współcześnie pieczywo zdecydowanie różni się od tych tradycyjnych wersji. Popularne jest stosowanie chemii piekarniczej, czyli substancji odpowiedzialnych za przyśpieszenie wypiekania oraz przedłużenie
Dieta wegetariańska — wymysł współczesnych czasów?
Dieta wegetariańska dziś cieszy się coraz większą popularnością. W dyskusji na jej temat pojawiają się zarówno głosy aprobujące ten styl życia i żywienia, jak i głosy negatywne, sugerujące, że rezygnacja z mięsa to niepotrzebna moda dzisiejszych czasów. Warto jednak pamiętać, że wegetarianizm liczy sobie… setki, a nawet tysiące lat! Jedne z pierwszych zachowanych śladów praktyk wegetariańskich datuje się na II w. p.n.e. W Indiach dieta roślinna miała podstawy religijne. Przedstawiciele jainizmu, wedyzmu i buddyzmu żyli zgodnie z zasadą o niekrzywdzeniu zwierząt. Podobne reguły funkcjonowały w rozwiniętym w późniejszych stuleciach hinduizmie. Wegetarianizm znalazł swoich miłośników również w starożytnej Grecji. Co ciekawe, o ludach niejedzących mięsa pisał