Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Samo zdrowie, czyli o polskich letnich owocach

Większość z nas nie mogła doczekać się tego momentu. Cały rok czekaliśmy na sezon letni, by w końcu cieszyć się świeżymi darami, czyli polskimi owocami. Niektórzy, Ci bardziej zapobiegliwi, zawczasu zaopatrzyli się w przetwory lub zdecydowali się zamrozić część owoców zebranych poprzednim latem. Nic jednak nie smakuje tak dobrze, jak świeże, soczyste i dojrzałe truskawki, jagody i maliny.

Chociaż dobrze zdajemy sobie sprawę z ich największego waloru, czyli smaku, mało osób zastanawia się nad właściwościami zdrowotnymi tych pysznych owoców. Lato wychodzi nam naprzeciw i proponuje samo zdrowie zamknięte w niewielkich skarbach natury. Właściwie większość owoców to witaminowe bomby, zawierające w sobie nieskończoność minerałów i przeciwutleniaczy. Co wyróżnia letnie owoce?

Truskawki – możesz je spotkać teraz na każdym rogu. To one zdecydowanie opanowują nasze letnie miesiące. Możesz jeść je same, w naleśnikach, z cukrem pudrem lub ze śmietaną. Mogą stanowić dodatek do sałatek, ciast i wszelkich wariacji kulinarnych. Truskawki są niskokaloryczne. Szacuje się, że 100 g tych owoców to niecałe 30 kcal. Jednak nie jest to ich największa zaleta. Są doskonałym źródłem błonnika, który wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Indeks glikemiczny truskawek jest również niższy niż większości owoców, dlatego nie powoduje nagłych skoków poziomu insuliny. Truskawki mają w sobie także kwercetynę, czyli naturalny środek przeciwzapalny.

Jagody – są źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy B. Co ciekawe, na jedzeniu jagód najbardziej skorzystają… nasze oczy! To wszystko za sprawą niezwykle dużej dawki antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Usuwają one szkodliwe wolne rodniki, wzmacniają naczynia włosowate w oczach, a także działają przyśpieszająco na regenerację rodopsyny, czyli barwnika wzrokowego. Choć same w sobie nie zastąpią lekarstwa, zaleca się wprowadzenie ich do diety w przypadku podejrzenia zaćmy.

Maliny – są sposobem na zwiększenie odporności. Dzięki dużym ilościom witaminy C mogą wspierać walkę z infekcjami. Maliny działają zbawiennie także na układ pokarmowy – zawierają w sobie substancje śluzowate oraz dużą dawkę błonnika. Wśród wielu zalet tych owoców warto wspomnieć o jeszcze jednej. Maliny bowiem działają… odmładzająco! Dlatego wykorzystywane są w produkcji kosmetyków – beta-karoten poprawia koloryt skóry i chroni ją przed szkodliwymi skutkami słońca. Opóźnienie starzenia zawdzięczamy związkom fenolowym, które zawarte są w tych owocach.

Nie ma na co czekać… Korzystaj z lata i wypróbuj właściwości zdrowotne najpyszniejszych letnich owoców!