Przepis na tatar z troci fiordowej Andrzeja Jakomulskiego
Jesteś miłośnikiem troci fiordowej? Jeśli tak, przepis autorstwa Andrzeja Jakomulskiego na tatar z tej pysznej ryby na pewno przypadnie Ci do gustu.
Tatar z troci fiordowej
Składniki:
- troć fiordowa 80g
- avocado 40g
- mango 30g
- grzyby shimeji 5g
- sezam 1g
- ikra z wędzonego śledzia 10g
- limonka 1 szt.
- kolendra
- sól, pieprz
- imbir
- ocet jabłkowy 50ml
Troć fiordową kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z limonki. Następnie dodajemy pokrojone mango, posiekaną kolendrę i prażony sezam. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Grzyby shimeji marynujemy w przygotowanej zalewie z octu jabłkowego, liścia laurowego, ziela angielskiego, świeżego imbiru, doprawiamy solą i cukrem.
Avocado miksujemy z kolendrą, czosnkiem, sokiem z limonki, solą, pieprzem i szczyptą cukru na gładkie purée.
Tatara z troci fiordowej układamy na talerzu, dodając marynowane grzyby shimeji i guacamole z avocado. Na środek tatara układamy ikrę z wędzonego śledzia. Całość skrapiamy olejem pietruszkowym. Dekorujemy w dowolny sposób.
Smacznego!