Relacja z kolacji degustacyjnej w KA la FIOR
Kolejna kolacja degustacyjna zapisała się w historii Szefów Zachodniego Wybrzeża!
W miniony piątek w Wolinie miejsce miały kolejne kulinarne czary w wykonaniu naszego zespołu. Nie mogło zabraknąć również selekcji win Dominika. W kuchni KA la FIORa przygotowano kolację degustacyjną składającą się z następujących dań:
Jako Aperitif, Dominik Węsierski, nasz sommelier podał gościom Cydr Kopparberg. Wybornemu trunkowi towarzyszył wypieczony przez Dariusza Kontaka domowy chleb z cytrusowym masłem.
Bohaterem amouse bouche był nie kto inny jak imiennik restauracji, czyli kalafior. Karol Studziński zadbał, aby swoją formą to skromne warzywo skradło serce każdego smakosza.
W ramach pierwszej przystawki Mariusz Siwak postawił na klasyczne lokalne produkty. Do jej wykonania użył pomidorów, świeżego kopru i śmietany.
Kolejna z przystawek, autorstwa Karola, łączyła w sobie delikatność kaczki ze kwaskowatością wiśni i wyjątkowym smakiem buraka
Szef Siwak przygotowując zupę, postawił na wyrafinowane smaki owoców morza. Zmyślnie połączył homara, kawior, a także fenkuł w aromatyczną całość.
Pierwszym daniem głównym okazał się łosoś w towarzystwie cytryny, brukwi oraz sezonowego złota, czyli pełnych smaku kurek!
Intermezzo zaserwował nam Andrzej Jakomulski polskim akcentem w postaci pieczonego jabłka z żubrówką.
Kolejnym daniem szefa Jakomulskiego była dziczyzna w postaci sarny z topinamburem, białymi smardzami, a także czarną porzeczką. Prawdziwe smaki polskiego lasu!
Deser był oczywiście pozostawiony na koniec. Zajął się nim nasz duet utalentowanych cukierników. Dariusz Kontak i Przemysław Góral postawili na białą czekoladę, kwiat pomarańczy, kalamashi, banana, kokos i wanilię.
Był to wymagający, ale bezsprzecznie udany wieczór. Szefowie muszą zebrać siły, gdyż już wkrótce będą musieli stanąć przed kolejnym wyzwaniem. 🙂