Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Sernik z orzechowym biszkoptem

30 lipca przypada wyjątkowy dzień dla każdego smakosza! Dzień Sernika! Z tej okazji nasz cukiernik Dariusz Kontak przygotował przepis na ten cudowny wypiek, abyście mogli przygotować go sami nie tylko od święta.

Biszkopt orzechowy na spód sernika

Składniki:

  • 120 g białka
  • 60 g cukru
  • 100 g mączki migdałowej
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 10 g mąki
  • 15 g masła

Przygotowanie:

Białko z cukrem należy ubić na sztywno. Mączkę, puder oraz kakao należy wymieszać i dodać do ubitego białka. Następnie dodać masło i wymieszać. Opiekać w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

 

Sernik

1 kg dobrego twarogu  regionalnego lub mieszanego  0.5 kg Ricotta i 0.5 kg twaróg

8 jajek

300 gr cukru

80 gr budyniu śmietankowego

500 gr śmietany kremówki 36%

 

Przygotowanie:

Twaróg ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy budyń i śmietanę. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony biszkopt, odpiekamy w temperaturze 120 st.C, czas pieczenia 90 minut. 


Do wyjątkowych deserów polecamy wyjątkowe wina z Winnicy Turnau, wino lodowe oraz szlachetny zbiór, które wzbogacą słodki smak.