Smażona sałatka bałtycka
Smażona sałatka bałtycka podana na puree ze słonecznika bulwiastego z salsą z ogórka kołobrzeskiego, lubczyku i truskawek z gospodarstwa Pana Kowalczyka to przepis Jacka Krakowiaka oraz Grzegorza i Przemka Nowickich. Doskonała, lekka propozycja dla miłośników lokalnych produktów.
Do tego dania szefowie polecają wino Rose z Winnicy Turnau.
Przygotowanie:
Śledzia oczyść i wyfiletować. Następnie przygotowany filet należy marynować w soli morskiej i natce pietruszki. Słonecznik bulwiasty obrać i przesmażyć na szalotce. Całość zalać białym winem i gotować, aż wino zredukuje objętość. Do gotującego się słonecznika dodać mleko i gotować do miękkości. Całość miksować na puree. Truskawkę, szalotkę chilli, lubczyk i obrany ogórek należy pokroić w drobną kostkę. Następnie dodać oliwę i całość doprawić solą. Śledzia smażyć na klarowanym maśle do lekkiego ścięcia białka. Przed podaniem warto pozwolić rybie odpocząć.
Składniki:
- 0,100 g śledzia
- 0,050 g słonecznika bulwiastego
- 0,050 ml mleka
- 0,030 g masła
- 0,010 ml Chardonnay
- 0,010 g ogórka kiszonego w solance
- 0,010 g truskawek
- 0,005 g lubczyku
- 0,010 ml oliwy z Góry św. Wawrzyńca
- 0,001 g chilli
- 0,005 g szalotki
- 0,005 g natki pietruszki