Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Tort pralinowy

Przed nami cały grudzień! Nie brakuje w nim wyjątkowych okazji takich, jak mikołajki, święta i sylwester! Dlatego nasi zdolni cukiernicy podzielili się przepisem na równie wyjątkowy wypiek! W poszukiwaniu deserowych win, które podkreślą jego smak, polecamy polską Winnicę Turnau!

BISZKOPT CZEKOLADOWY Składniki:

  • 120 g Masło
  • 40 g Cukier puder
  • 6 g Proszek do pieczenia
  • 2 g Sól
  • 120 g Czekolada deserowa 72%
  • 120 g Żółtka
  • 180 g Białka
  • 160 g Cukier
  • 120 g Mąka pszenna

Wykonanie:
Spienić masło z cukrem pudrem i solą. Powoli dodawać żółtka. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Ubić białka z cukrem i dodać do pierwszej masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać w 6 rantow Ø 16 cm i piec w temperaturze 160° przez 20 minut.

PRAŻYNKA ORZECHOWA Składniki:

  • 200 g Czekolada mleczna 34%
  • 100 g Pasta blanszowany prażony orzech ziemny 100%
  • 200 g Prażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
  • 50 g olej

Wykonanie: Rozpuścić czekoladę mleczną z olejem do 35ºC. Dodać pastę orzechową i wymieszać. Na końcu dodać prażynki. Masę wyłożyć na spód czekoladowy Ganach czekoladowy 500 g smietany 250 g czekolady mlecznej 34% 350 g czekolady deserowej 72 % 50 g masło. Zagotować śmietanę, zalać czekoladą i wymieszać blenderem na gładką masę, na koniec dodać masło. Zostawić do wystudzenia. Składanie tortu w rancie średnica 18 cm Posmarować 1 krążek prażynki przykryć drugim biszkoptem dodać ganach przykryć biszkoptem dodać ganach czekoladowy wyrównać wierzch zostawić do zastygnięcia na 8h w lodówce. Wykończyć wiorkami czekoladowymi lub polewą czekoladowa, świeżymi malinami, jeżyną.