Tort pralinowy
Przed nami cały grudzień! Nie brakuje w nim wyjątkowych okazji takich, jak mikołajki, święta i sylwester! Dlatego nasi zdolni cukiernicy podzielili się przepisem na równie wyjątkowy wypiek! W poszukiwaniu deserowych win, które podkreślą jego smak, polecamy polską Winnicę Turnau!
BISZKOPT CZEKOLADOWY Składniki:
- 120 g Masło
- 40 g Cukier puder
- 6 g Proszek do pieczenia
- 2 g Sól
- 120 g Czekolada deserowa 72%
- 120 g Żółtka
- 180 g Białka
- 160 g Cukier
- 120 g Mąka pszenna
Wykonanie:
Spienić masło z cukrem pudrem i solą. Powoli dodawać żółtka. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Ubić białka z cukrem i dodać do pierwszej masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać w 6 rantow Ø 16 cm i piec w temperaturze 160° przez 20 minut.
PRAŻYNKA ORZECHOWA Składniki:
- 200 g Czekolada mleczna 34%
- 100 g Pasta blanszowany prażony orzech ziemny 100%
- 200 g Prażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
- 50 g olej
Wykonanie: Rozpuścić czekoladę mleczną z olejem do 35ºC. Dodać pastę orzechową i wymieszać. Na końcu dodać prażynki. Masę wyłożyć na spód czekoladowy Ganach czekoladowy 500 g smietany 250 g czekolady mlecznej 34% 350 g czekolady deserowej 72 % 50 g masło. Zagotować śmietanę, zalać czekoladą i wymieszać blenderem na gładką masę, na koniec dodać masło. Zostawić do wystudzenia. Składanie tortu w rancie średnica 18 cm Posmarować 1 krążek prażynki przykryć drugim biszkoptem dodać ganach przykryć biszkoptem dodać ganach czekoladowy wyrównać wierzch zostawić do zastygnięcia na 8h w lodówce. Wykończyć wiorkami czekoladowymi lub polewą czekoladowa, świeżymi malinami, jeżyną.