Świąteczne i wigilijne potrawy z różnych zakątków świata.
Czy wasze kolacje wigilijne były udane? 12 potraw polskich potraw wigilijnych to temat rzeka. Każdy je zna, nie każdy je lubi. Jednak czy znacie specjały z innych zakątków świata? Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych przykładów.
Wielka Brytania:
W czasie świąt nie obowiązuje post. Podaje się indyka z jadalnymi, mielonymi kasztanami pieczonymi ziemniakami, brukselką, pieczoną pietruszką ze skórką pomarańczową lub szałwiowo-cebulowym farszem.
Ukraina:
U naszych wschodnich sąsiadów jest dość podobnie, tak jak w niektórych regionach Polski podaje się kutię, a barszcz zamiast uszek ma… Fasolę, która również może występować w pierogach!
Japonia:
Większość mieszkańców obchodzi Boże Narodzenie. W Wigilię najczęściej wychodzi się do ekskluzywnych restauracji, a 25 grudnia najczęściej je się pieczonego kurczaka.
Jamajka:
Na Jamajce w święta króluje pieczona koza, podawana w mieszance charakterystycznych dla tego regionu przypraw.
Norwegia:
Choć Norwegia kojarzy się wszystkim z rybami, to w święta najchętniej jedzone są żeberka. Tradycyjną poytawą jest również lutefisk, czyli suszona ryba ( najczęściej dorsz) marynowana przez kilka dni w silnie żrącym łogu, a następnie galaretowatą już rybę obmywa się i smaży. W niektórych regionach, co ciekawe spożywa się całą głowę owcy!
Portugalia:
Często na portugalskim stole w święta można spotkać Rabanadas, podobne do tostów francuskich, słodkie grzanki, posypane cukrem i cynamonem!
Łotwa:
Na Łotwie zaskakującą potrawą na świątecznym stole jest kukis, czyli gotowana z jęczmieniem głowa prosiaka!
Rosja:
W Rosji za to można skosztować sałatki, która składa się z gotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych, groszku, jajek, marchwi i gotowanego mięsa wołowego, a całość zostaje doprawiona majonezem!
Węgry:
Z kolei na Węgrzech święta nie istnieją bez zupy rybnej, którą przygotowuje się z mieszanych gatunków ryb (w tym karpia!) oraz warzyw – cebuli, pomidora oraz ostrej papryki. Na szczęście, dla najmłodszych smakoszy istnieje łagodniejsza wersja zupy.
Australia:
Z racji tego, że święta w Australii przypadają na środek lata, świąteczne potrawy drastycznie różnią się od tych, które my znamy. Najczęściej jada się tam sałatki z owocami morza, pieczonego indyka na zimno i tort Pawlowa.
.