Smażony rostbef z purée
- Rostbef 1 kg
- Korzeń pietruszki 1 kg
- Pomidory koktajlowe 200 g
- Brukselka 100 g
- Masło
- Czerwone wino
- Sól, pieprz
- Świeże mikro zioła do dekoracji
Przygotowanie:
Rostbef: Mięso czyścimy z błon, przekładamy do worka i dodajemy świeże zioła, czosnek, sól i pieprz. Pakujemy próżniowo. Gotujemy w cyrkulatorze ok. 2 godzin w temperaturze 52°C. Po tym czasie wyciągamy mięso z worka i obsmażamy na bardzo rozgrzanej patelni z obu stron. Jeżeli nie posiadamy nie cyrkulatora, to podsmażamy na patelni i wkładamy do piekarnika z dodatkiem ziół i czosnku na ok. 20 minut w 180°C. Sprawdzamy w zależności, jaki stopień wysmażenie mięsa chcemy uzyskać.
Purée z pietruszki: Pietruszkę myjemy i układamy na blaszce do pieca, wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut 140°C, sprawdzamy, żeby pietruszka nam się zarumieniła. Jak będzie miękka, przekładamy do termomiksa i miksujemy z dodatkiem masła, śmietany, możemy dodać świeżego tymianku. Przecieramy przez sito.
Sos z czerwonego wina: z cukru robimy złoty karmel. Jak uzyskamy karmel, ostrożnie wlewamy wino i gotujemy z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu. Redukujemy do połowy, jeżeli jest potrzeba, zagęszczamy masłem lub xantanem.
Warzywa: Pomidorki układamy na blaszce do pieca, przyprawiamy tymiankiem, czosnkiem i skrapiamy oliwą, pieczemy 200°C przez ok. 5-10 minut. Brukselkę czyścimy, obieramy listki i blanszujemy. Do dekoracji możemy zrobić puder z chipsów z buraka. Gotowe chipsy (jak mamy suszarkę to możemy sami zrobić) miksujemy w młynku do kawy na puder.
Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje.