Sałatka z wątróbką z dorsza / Andrzej Jakomulski
Wyborne wątróbki dorszowe w towarzystwie ogórka kołobrzeskiego. Danie przyrządzone i polecane przez Andrzeja Jakomulskiego.
Do tego dania Andrzej poleca wino Hibernal z Winnicy Turnau.
Przygotowanie:
Wątróbki dorszowe konfituj w oliwie rzepakowej z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku. Ogórka kołobrzeskiego pokrój w paski, a cebulę w piórka.
Dodaj posiekane kapary, koper i kiełki słonecznika. Przypraw solą i pieprzem. Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą rzepakową. Sałatkę połącz z wątróbką dorszową.
Składniki:
- 80 g wątróbki dorszowej
- 30 g ogórka kołobrzeskiego z gospodarstwa Zagon Elżbiety Kuczmy
- 5 g cebuli
- 3 g kaparów
- 3 g kopru
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 cytryna
- 5 g kiełków słonecznika
- sól i pieprz
Foto: Robert Gauer