Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Sałatka z ośmiornicy i cytrusów

Przepis:

  • Ośmiornica 400 gr
  • Pomarańcza 2 szt.
  • Limonka 3 szt.
  • Mango 1 szt.
  • Owoce granatu 1 szt.
  • Melon 1 szt.
  • Grecka oliwa z oliwek 150 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Suszone pomidory 5 gr
  • Kapary 2 gr
  • Koper włoski 1 szt.
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ośmiornicę, oliwę z oliwek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz, kapary i suszone pomidory pakujemy do opakowania próżniowego i gotujemy metodą sous vide przy temperaturze 85 °C przez 5 godzin. Następnie obsmażamy ośmiornice delikatnie na patelni i kroimy na mniejsze kawałki. Z owoców pomarańczy, limonki, mango, melona i owoców granatu przygotowujemy sałatkę. Całość układamy na talerzu i polewamy dressingiem przygotowanym z limonki i oliwy z oliwek. Dekorujemy gałązkami kopru włoskiego.

Do tego dania szef kuchni poleca wino Solaris z Winnicy Turnau.