Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa z ogórkiem kołobrzeskim, ziemniakiem z ogniska lub pieca, wędzoną ikrą z pstrąga i majonezem szczypiorkowym.
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania majonezu szczypiorkowego. Olej wlewamy do Thermomixa lub do rondelka i podgrzewamy do 38 stopni °C, dodajemy szczypiorek i miksujemy, całość przecedzamy przez sitko. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, ucieramy delikatnie rózgą, dodając oleju szczypiorkowego, tak aby otrzymać konsystencję majonezu..Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kroimy w kostkę wcześniej zasolonego i zamarynowanego w oleju, z cebulą i pieprzem konserwowym fileta śledziowego, jabłko, ogórka kołobrzeskiego obranego ze skórki oraz młodego ziemniaka upieczonego wcześniej w temperaturze 140 °C. Dodajemy kawior wędzony z pstrąga, posiekany koper i pietruszkę, olej rzepakowy. Całość mieszamy doprawiając do smaku.
Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany majonez szczypiorkowy.
Składniki do przygotowania majonezu szczypiorkowego:
- 3 żółtka
- 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- sok z cytryny
- 60 gram szczypiorku
Składniki do przygotowania sałatki śledziowej:
- 30 gram fileta ze śledzia
- 20 ml oleju rzepakowego
- 5 gram cebuli
- 2 gramy pieprzu konserwowego
- 5 gram ogórka kołobrzeskiego
- 5 gram jabłka
- 5 gram młodego ziemniaka
- 3 gramy wędzonej ikry pstrąga
- pietruszka, koper, sól i pieprz do smaku