Przepis na ptysie Przemysława Górala
Czas na słodkości! Prezentujemy przepis na wyśmienite ptysie z pistacjowym chantilly autorstwa niezawodnego Przemysława Górala.
Ptyś
Ciasto parzone
- 375g mleka
- 12g cukru
- 225g masła
- 225g mąki
- 6g soli
- 375g jaj
Zagotuj mleko z solą, cukrem i masłem. Dodaj wcześniej przesianą mąkę i zaparzaj ciasto przez kilka minut. Następnie przelej masę do miksera i stopniowo dodawaj całe jaja. Szprycuj ptysie na blaszce.
Kruszonka
- 150g masła
- 180g cukru
- 150g mąki
Całość wymieszaj. Rozwałkuj ciasto między papierami do pieczenia na grubość 2mm. Przechowuj w lodówce i wytnij krążki. Następnie wycięte krążki nałóż na ptysie. Piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni C.
Chantilly pistacja
- 400g śmietany
- 170g białej czekolady
- 14g miodu
- 70g pasta pnp 100% pistacja
- 3g żelatyny (namoczyć w 15g zimnej wody)
Zagotuj śmietanę i miód, a następnie dodaj resztę składników i zblenduj całość. Następnie przykryj krem folią i odstaw na noc do lodówki.
Smacznego!