Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij

Przepis na idealne pączki (lub donuty)

Z tego przepisu możecie przygotować zarówno klasyczne pączki, jak i donuty – wszystko zależy od Waszej kreatywności!

Składniki na 30 dużych pączków:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 120 g roztopionego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml letniego mleka
  • 120 g cukru
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 10 g soli

Nadzienie (do wyboru):

  • 300 g konfitury malinowej
  • 300 g marmolady różanej
  • 50 g liofilizowanych malin lub skórki pomarańczowej do posypania

Przygotowanie:

1️⃣ Zaczynamy od rozczynu:

  • Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek mleka.
  • Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować.

2️⃣ Przygotowanie ciasta:

  • Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn i resztę składników (oprócz masła).
  • Wymieszać, a następnie dodać roztopione masło.
  • Wyrabiać ciasto kilkanaście minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3️⃣ Formowanie pączków:

  • Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i krótko wyrobić.
  • Odrywać równe kawałki (około 80 g) i formować okrągłe pączki.
  • Jeśli przygotowujemy donuty – ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać kółka i robić dziurkę kieliszkiem.
  • Przykryć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

4️⃣ Smażenie:

  • Olej rozgrzać do 175°C i smażyć pączki partiami, aż będą złociste z obu stron.
  • Odkładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

5️⃣ Nadziewanie i dekoracja:

  • Jeszcze ciepłe pączki nadziać konfiturą przy pomocy rękawa cukierniczego.
  • Polać lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem i ozdobić skórką pomarańczową lub malinami.

Smacznego! 🎉