Przepis na faworki
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami! Warto dobrze się przygotować do tego wyjątkowego kulinarnego święta. Najpopularniejszymi daniami podczas tradycyjnych ostatków są oczywiście pączki i faworki. Dziś dzielimy się z Wami recepturą na perfekcyjne faworki mistrza cukiernictwa – Dariusza Kontaka! Zakończenie karnawału można hucznie zakończyć z winami od Winnicy Turnau! Koniecznie sprawdźcie dostępne propozycje na stronie producenta.
Receptura:
- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy)
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 – 30 minut). Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Faworki smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂