Chcesz się z nami skontaktować?

 

Zapraszamy.

Telefon:      606 916 919
E-mail:      kliknij
zdrowe tłuszcze

Nie taki straszny… tłuszcz!

Zbliża się Tłusty Czwartek, z tej okazji pod lupę weźmiemy… tłuszcz! Produkty takie jak oleje, oliwy smalec czy też masło mają duże znaczenie w gastronomii. Nie tylko poprawiają smak dań, ale również nadają im odpowiedniej konsystencji lub umożliwiają obróbkę termiczną. W końcu nikt nas nie oszuka, że upieczony w piekarniku “pączek” będzie smakował tak samo jak ten smażony! Jednak nie tylko w gastronomii, ale również w codziennej diecie tłuszcz spełnia ważną rolę!

Przez lata przybrał miano największego wroga. Zasypała nas tym samym lawina beztłuszczowych produktów i diet. Lecz dziś, z okazji Tłustego Czwartku rozprawiamy się z popularnymi mitami!

Mit nr 1 Tyjemy od tłuszczu.

To nie tłuszcz, a nadmiar kilokalorii jest winien przybieraniu na masie. Zjedzenie 2000 kilokalorii z samych warzyw nie wpłynie na naszą sylwetkę inaczej niż zjedzenie 2000 kilokalorii. Istotną różnicą jest objętość – w jednym gramie czystego tłuszczu znajduje się ok. 9 kcal a np. w jednym gramie węglowodanów znajduje się około 4 kcal. Jednak co istotne, tłuszcz sprawia, że czujemy się bardziej syci.

Mit nr 2 Tłuszcz jest szkodliwy.

Wiele mówi się o wpływie tłuszczu na kondycję naszych organów. Faktem jest, że w nadmiarze tłuszcze nasycone przyczyniają się do wzrostu stężenia cholesterolu we krwi, a to prowadzi do chorób układu krwionośnego. Jednak tłuszcz spożywany w zalecanych ilościach (ok. 30% wszystkich przyjmowanych kalorii) ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Rozpuszczane są w nich niezbędne witaminy takie jak A, D, E i K, dodatkowo reguluje naszą gospodarkę hormonalną oraz dodaje energii!

Mit nr 3 Warto jeść wyłącznie tłuszcze roślinne.

Oczywiście rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych jest indywidualną decyzją każdego z nas. Jednak celowe ograniczenie wyłącznie tłuszczy zwierzęcych nie koniecznie musi być dobrą decyzją. Dla przykładu, kwasy Omega-3, którego doskonałym źródłem są owoce morza i ryby, to niezbędny element diety!