Prognozy trendów w gastronomii na rok 2020.
Jakie trendy będą panować w roku 2020 w kulinarnym świecie?
Obserwując wzrost popularności niektórych produktów oraz diet możemy stwierdzić, co może być modne w nowym roku w gastronomii.
Przede wszystkim rośnie liczba zwolenników ruchu Zero Waste. Oznacza to zmniejszenie ilości jednorazowych opakowań oraz sztućców czy słomek. Zarówno producenci, jak i właściciele restauracji bardzo efektownie wprowadzają takie rozwiązania.
Gwałtownie wzrosła popularność diety wegańskiej, dzięki czemu prognozujemy więcej potraw i lokali o takim charakterze. Również roślinne przekąski z ciecierzycy, kalafiora czy też fasoli mogą częściej zagościć na polskich stołach. Również coraz częściej będziemy sięgać po nabiał roślinny w postaci serów, mleka czy jogurtów.
W związku z większą świadomością zdrowia przybędzie nam również alternatywnych wersji deserów, zwłaszcza tych robionych z warzyw i z zamiennikami cukru lub jego zmniejszoną zawartością.
Nie zapomnimy też o tradycyjnych polskich produktach. Zapewne w 2020 spotkamy się z wszelkiego rodzaju zdrowymi kiszonkami, przez warzywa, ryby, a nawet owoce!
Swój renesans przeżyją również typowo polskie alkohole takie jak nalewki oraz miody pitne.
Podsumowując, coraz bardziej patrzymy nie na samo danie, ale i produkty, z jakich zostało wykonane. Takie prognozy to bez dwóch zdań nadzieja na lepsze!