Popularne na całym świecie – kasztany jadalne
Kasztany jadalne są pyszne i zdrowe. Zawierają dużo węglowodanów (45%) i bardzo mało tłuszczu (2-3%), podczas gdy inne orzechy zawierają ponad 50% tłuszczu. Są jak „ziarno, które rośnie na drzewie”, gdyż mają podobne wartości odżywcze do pszenicy i brązowego ryżu. Zawierają 6-8% wysokiej jakości białka i są wolne od cholesterolu.
W wielu miastach w Europie i całych Stanach Zjednoczonych uliczni sprzedawcy jesienią i zimą serwują pieczone na gorąco kasztany. Podaje się je w małych papierowych torebkach, które doskonale ogrzewają dłonie w chłodny dzień.
Na całym świecie istnieją niezliczone przepisy na dania z kasztanów. Od prostego gulaszu gotującego się na wolnym ogniu po haute cuisine. W różnych postaciach kasztany spożywano na śniadanie, obiad i kolację, a także jako przekąskę lub deser.
We Francji zupa z kasztanów jest przygotowywana na wiele różnych sposobów, zwykle mielona na puree i gotowana z bulionem drobiowym, mlekiem lub wodą, zaś naleśniki wypełnione kremem kasztanowym są standardową pozycją w wiejskich naleśnikarniach. W szwajcarskim regionie Wallis popularne jest „brisolee” -starożytne danie z kasztanów pieczonych z serem. Tradycyjne ormiańskie danie „dolma” to kasztany zmieszane z ryżem, jagnięciną i przyprawami zawinięte w liście winogron lub kapusty.
Farsz kasztanowy z indykiem to tradycja świąteczna zarówno w Ameryce, jak i w Europie. Kasztany doskonale uzupełniają smak mięs, dziczyzny i drobiu oraz dodają słodyczy zupom, gulaszom i potrawom z warzywami.
Mąka kasztanowa nadaje słodki smak ciastom, wypiekom, chlebowi, naleśnikom i makaronom. Może być stosowana jako 100% zamiennik mąki pszennej, co sprawia, że ciasta są bardzo gęste i bezglutenowe. Można ją również mieszać z innymi mąkami w proporcji 25:75 lub 50:50 (mąka kasztanowa: mąka pszenna), aby nadać słodki smak wędzonych kasztanów.
Suszone płatki kasztanów to doskonały dodatek do musli, granoli, czy innych płatków śniadaniowych.
Smak czekolady szczególnie dobrze komponuje się z kasztanami.
Tradycyjny europejski deser „Mont Blanc” wytwarzany jest z mielonych kasztanów słodzonych miodem, zwieńczony słodką bitą śmietaną i podawany w kształcie stożka przypominającego słynny szczyt francuskich Alp.
Marron glace to kandyzowany kasztan odkryty w XVIII wieku we Francji. Te niesamowicie pyszne smakołyki są często wręczane jako prezenty podczas Świąt i Nowego Roku z życzeniami bogactwa i szczęścia.
Miód kasztanowy uważany jest we Włoszech za afrodyzjak i ma wyjątkowy, intensywny smak. W Chorwacji miód kasztanowy jest podstawą do wyrobu brandy z kasztanów.
Wino kasztanowe to pyszne wino deserowe o bogatym smaku czekolady i wiśni. Kasztany stały się popularnym dodatkiem w produkcji piwa, nadającym naparowi słodki orzechowy smak, zaś likier kasztanowy jest popularny we Włoszech jako napój digestif po kolacji.
Uff, jak widać kasztany mają naprawdę wszechstronne zastosowanie w kulinarnym świecie.