Pierogi świata
Pytając polaka o narodową potrawę, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wymieni właśnie pierogi. Czy ich pochodzenie jest faktycznie polskie? Czy zagrabiliśmy sobie cudze zasługi?
Zdania są podzielone, jednak każdy kraj ma swój własny sposób przyrządzania potrawy, która składa się z ciasta i farszu. Można je więc traktować indywidualnie, zamiast toczyć bezcelowe spory o ich pierwotne pochodzenie.
Polską wersję, doskonale znamy! Nadziewamy je zarówno owocami – jako deser, jak i słonymi farszami. Polskie pierogi występują w różnych rozmiarach, od malutkich uszek po ogromny pieróg krojony przed podaniem. Jakie zaś występują w innych krajach?
Afryka – W niektórych regionach Afryki popularną potrawą są podobne kształtem do naszych pierogi fataye – usmażone w głębokim tłuszczu z rybnym lub wołowym farszem.
Białoruś – Niewielkie pierożki są również obecne w naszej rodzimej kuchni oraz kuchni litewskiej. Najczęściej farsz składa się z surowego mięsa wołowego i łoju.
Brazylia – Ciekawym kształtem łezki lub też nogi kurczaka, mogą popisać się brazylijskie coxinhas. Panierowane i smażone w głębokim tłuszczu skrywają nadzienie z siekanego mięsa drobiowego.
Chiny – Tu mamy pełen wachlarz różnych rodzai faszerowanego ciasta. Jednak najczęściej spotykane typy to podawane w zupie pierożki won ton, charakteryzujące się cieniutkim ciastem i piękną falbanką jiaozi (które w Japonii znane są jako gyoza) oraz guotie z kapustą i imbirem.
Grecja – Tiropitakia to pierogi z ciasta francuskiego z farszem serowo-jajecznym.
Gruzja – Bardzo popularne w ostatnim czasie w Polsce, gruzińskie chinkali. Gotowane są w bulionie dzięki czemu płyn zostaje wewnątrz pieroga. Zamykany jest charakterystycznym dzióbkiem z ciasta, który służy do chwytania chinkali podczas wypijania bulionu z jego wnętrza.
Indie – Samosy znacząco różnią się wyglądem od naszych pierogów. Mają trójkątny kształt, warzywne nadzienie i złocistą skórkę od smażenia!
Korea – Farsz do tradycyjnych koreańskich mandu składa się z tofu, czosnku i imbiru. Wykonywane są w różnych technikach w zależności od regionu.
Rosja – W Rosji jada się najczęściej pielmieni oraz wareniki. Pielmieni to pierożki w kształcie półksiężyca, którego końce są ze sobą zlepione. Wareniki zaś są półokrągłe, podawane na słodko lub na ostro.
Tybet – Pierożki momo są wykonywane z białego ciasta, farsz zaś składa się z mięsa bawołu lub jaka.
Włochy – Tu również mamy spory wybór. Napotkamy tu zarówno ogromne calzone jak i malutkie ravioli. Często spotykane są również tortellini, cappelletti i agnolotti.