Najważniejsze nagrody kulinarne
Świat prestiżowych restauracji jest pełen pasji i smaków, ale również niesamowitych emocji! W tej branży istnieje wiele prestiżowych nagród, o które latami starają się najzdolniejsi szefowie kuchni z całego świata.
Najbardziej znanym wyróżnieniem są Gwiazdki Michelin. Przyznawane są przez Michelin Guide, a ich skala wynosi od 1 do 3. Jedna gwiazdka w przewodniku oznacza restaurację „godną uwagi”, dwie gwiazdki to informacja o tym, że dane miejsce „warto odwiedzić”, a trzy gwiazdki świadczą o tym, że miejsce należy „zobaczyć koniecznie”. Pierwszą restauracją w Polsce, która została uhonorowana gwiazdką Michelin, było Atelier Amaro w Warszawie. Na ten moment w Polsce znajduje się pięć restauracji z tym wyróżnieniem.
Gault Millau to żółty przewodnik po najlepszych restauracjach świata. Oceniane są w skali 1-20, przy czym rzadko można na stronach przewodnika dostrzec restaurację, która miałaby mniej niż 10 punktów. Co ciekawe, w czasie, gdy wyróżnienie przyznawali założyciele nagrody, czyli Henri Gault i Christian Millau, nie przyznano najwyższej liczby punktów żadnej restauracji. Argumentowali to stwierdzeniem, że doskonałość nie jest możliwa do osiągnięcia.
World’s 50 Best Restaurants to nagroda, która przyznawana jest co roku. Krytycy kulinarni, szefowie kuchni oraz restauratorzy wyróżniają 50 najlepszych restauracji na całym świecie. Jury jest bardzo duże – głosuje aż osiemset osób! Są one zobligowane do tego, by odwiedzić rekomendowane przez siebie restauracje w ciągu 18 miesięcy przed werdyktem. Lista najlepszych restauracji jest sposobem na promowanie najnowszych trendów w gastronomii. Smakosze z całego świata mogą zobaczyć, jaki trend kulinarny króluje w danym roku.